Още в първия ден от действието на Новия регламент за

...
Още в първия ден от действието на Новия регламент за
Коментари Харесай

Първи спънки при новите правила за личните данни

Още в първия ден от действието на Новия правилник за отбрана на персоналните данни, у нас породиха проблеми. За усложнения алармираха лекари и пациенти. В някои здравни заведения прегледите се бавят, поради попълването от пациентите на заявления, че са съгласни болничното заведение да употребява персоналните им данни.

В Националната кардиологична болница са поискали от пациент от провинцията първо да пристигна персонално да попълни декларация за единодушие да се употребяват персоналните му данни, след което ще му насрочат час за друга дата, което значи да пътува до столицата още веднъж.

Новите по-строги правила за отбрана на персоналните данни свариха неподготвени и някои банки, където с цел да извършиш превод или заплащане също би трябвало да попълниш персонално декларация за използването на персоналните ти данни. Според банкови чиновници такава декларация ще се попълня и при всяка последваща интервенция.

Председателят на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцеслав Караджов съобщи, че зародилите усложнения не са поради разпоредбите на регламента, а поради тяхното недоумение и погрешно пояснение. Болниците могат да изискват подписването на декларация единствено при положение, че персоналните им данни се употребяват за действия, които не са свързани със опазване на здравето. А банките, един път взели единодушието ви да употребяват персоналните ви данни, не би трябвало да ви ги желаят при всяка нова интервенция

За проблем с новия правилник за отбрана на персоналните данни първо ни алармира възрастен човек със сърдечни проблеми от Кюстендил, който се опитал да си запише час при експерт в Националната кардиологична болница в София. От там му обяснили, че първо ще би трябвало да пристигна в столицата, с цел да попълни персонално декларация, че е склонен да употребяват персоналните му данни и чак тогава ще могат да му запишат час. Това значи, че прегледът му ще се забави доста, също така ще би трябвало да пътува два пъти до София и надлежно ще му коства по-скъпо.

Обадиха се и пациенти от други лечебни заведения, които обясниха, че прегледите се бавят доста поради попълването на заявления за персоналните данни. Болниците също са затруднени от новите правила.

Д-р Неделчо Тотев, шеф на болничното заведение в Чирпан и ръководител на Сдружението на общинските лечебни заведения в България, сподели: " Страшно доста се затруднихме, тъй като се желае напълно да пренастроим организацията на работа. Ние постоянно сме имали условия, според законовата уредба в страната, за отбрана наличните данни. Но в този момент нещата към този момент не са в подобен аспект, както бяха. Първо, санкциите са ужасно огромни. Второ, всяко ведомство би трябвало да сътвори лична организация на работа, да се координират дейностите,защото ние предаваме информацията към НЗОК, към министерство, а данните за здравословното положение на хората е сензитивна информация, която още по-жестоко би трябвало да се съхранява и да се пази от злонамерени дейности ".

Според ръководителя на Комисията за отбрана на персоналните данни Венцислав Караджов Законът за здравето регламентира използването на персоналните данни на пациентите и не е належащо те да попълнят заявления: " Съгласието за обработването на техните персонални данни е в допълнение изискване тогава, когато няма друго правно съображение, планувано в закона, да се обработват техните персонални данни. Един пациент не е задължен при всяко посещаване в болничното заведение да попълня декларация, в случай че не става дума за спомагателни действия, които са отвън регламентираните в закона за здравето ".

В банките също настъпи комплициране. В някои от тях чиновниците обясняваха на клиентите си, че при всяка интервенция отсега нататък ще би трябвало да попълнят декларация за единодушие, че персоналните им данни ще бъдат употребявани. Директорът на " Кредит Център " Тихомир Тошев изясни, че според новия правилник банките ще би трябвало да желаят единодушие за прилагане на персонални данни единствено при избор на нов финансов артикул: " Защото другите артикули ще изискват разнообразни данни, които да предоставяте. Тогава ще ви се желаят, оттова нататък - не ".

Според Тошев потребителите ще усетят новия правилник най-много от таргетираната реклама. По думите му банки и търговци няма да могат да ни изпращат мейли с реклами за нови артикули, артикули и услуги. За да ни изпращат тази информация, ще е належащо да получат нашето единодушие. /dariknews.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР