Още в първите дни на 2018 година нивата на замърсяването

...
Още в първите дни на 2018 година нивата на замърсяването
Коментари Харесай

Опасно мръсен въздух в цялата страна, рекордът е в София

Още в първите дни на 2018 година равнищата на замърсяването с фини прахови частици доближи рекордно високи равнища в над 10 града у нас. Това демонстрира информация в бюлетина на Изпълнителната организация по околна среда.

Автоматичните станции за премерване на качеството на атмосферния въздух в Бургас и Горна Оряховица, да вземем за пример, регистрират наднормени стойности във всеки един от дните от 1 до 7 януари. В първите часове на годината запрашаването в Горна Оряховица е било съвсем три пъти над допустимите стойности, а в Бургас всеки един от дните хората са дишали въздух, кондензиран с прахуляк към два пъти над нормата, оповестява Нова телевизия.

Атмосферният въздух е бил най-отровен на 1 януари, когато 19 станции са отчели превишения на допустимите правила. Рекордът се държи от София – станция „ Хиподрума” е отчела замърсяване пет пъти над нормата, станциите „ Павлово” и „ Надежда” са записали превишаване от съвсем четири пъти над праговите стойности. В същия ден повече от два пъти над нормата са били фините прахови частици в Благоевград (2.85), Горна Оряховица (2.88), Плевен (2.03), Пловдив-Тракия (2.06), Пловдив-Каменица (2.27) и Смолян (2.66).

Днешният 9 януари е следващ ден с високо замърсяване на въздуха в София, оповестява и bTV, като се базира на данни от AirSofia.info.

Мрежата употребява датчици за премерване на замърсяването, които са ситуирани в цялата столица и дават информация в действително време.

Интересното е, че в това време системата, създадена от Национален институт по метеорология и хидрология на Българска академия на науките, която Столичната община употребява за премерване на замърсяването във въздуха, дава напълно разнообразни данни.

На уеб страницата на Столичната община се разгласява планирана информация, съгласно която през днешния ден и на следващия ден няма да има замърсяване.

По думите на кмета на София Йорданка Фандъкова замърсяването от последните дни се дължи значително и на климатичните условия, само че най-много на отопляването с твърдо битово гориво. Тя упорства СОС допустимо най-бързо да прегледа краткосрочните ограничения, препоръчани за такива точно дни на тежко замърсяване. Те плануват стартирането на така наречен зелен билет за по-евтини билети и безвъзмезден градски превоз.

Най-податливи на замърсяването са дребните деца и възрастните хора. Превишеното наличие на фини прахови частици във въздуха може да докара до раздразнение в очите, носа и гърлото, кашлица, зной, стягане в гърдите и сърдечни проблеми.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР