Още в първите часове, след като колекционерската монета по повод

...
Още в първите часове, след като колекционерската монета по повод
Коментари Харесай

Има ли спекула с възпоменателните монети на БНБ?


Още в първите часове, откакто колекционерската монета във връзка 175 година от рождението на Христо Ботев бе пусната в продажба, се появиха и предложения за препродажбата ѝ на по-висока цена.

Монетата към този момент се търгува в обществените мрежи с цена 350 лева Въпреки ограниченията на Българска народна банка над продажбата на възпоменателните монети, те се появиха на черния пазар. Тиражът на монетата е 5000 броя, а цената на една е 114 лв..

Едно от рестриктивните мерки е, че една монета може да се продаде един човек.

Така зачестява практиката платени хора да се редят на дългите опашки пред касите на Българска народна банка и да купуват от възпоменателните монети за препродажба на черно. Цените въвират от 190 до 700 лв..

Препродаването на монетите не е нова процедура. През 2022 година в обращение са пуснати 5 монети от сериите „ Български създатели “, „ Средновековни български владетели “, „ Природно многообразие в Република България “, златни два лв. с лика на Паисий Хилендарски и сребърни 10 лв. във връзка 150 години от рождението на Гоце Делчев. В взаимозависимост от монетите цените доближиха от 88 до 4300 лв..

От Българска национална банка пишат в своя позиция, че всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите Българска народна банка единствено по една монета.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР