Още в началото на януари един лекар в Китай се

...
Още в началото на януари един лекар в Китай се
Коментари Харесай

Епидемията от коронавируса можеше да бъде спряна, но Китай я скри

Още при започване на януари един доктор в Китай се опита да предизвести обществото за нов и доста рисков ковид. Започнал да сигнализира свои сътрудници, с цел да се вземат навременни ограничения. Вместо страната да застане зад него обаче, полиция била изпратена на вратата му, с цел да му подсети, че сходни произволи не се одобряват изключително добре.
Днес, месец по-късно китайският доктор е в болнично легло, само че е разгласен за воин от целият народ.

През декември лекар Ли работил като офталмолог в една от лечебните заведения в Ухан. Тогава забелязал седем случая на вирус, който доста приличал на ТОРС. Епидемията от тежкия изострен респираторен синдром през 2003 година лиши живота на над 300 души. Лекарят сметнал, че пациентите са се заразили от пазара за морска храна. Те били държани под карантина в болничното заведение.

На 30 декември доктор Ли изпратил известие до свои сътрудници в колективен чат, с цел да ги предизвести за възможна зараза и да ги посъветва да вземат защитни ограничения. Тогава нямал визия, че болестта ще раздруса Китай и целия свят ще заприказва за новия ковид.

Четири дни след въпросният диалог, доктор Ли бил посетен от управляващите. Служители му дали писмо, в което той бил упрекнат в неистина и нарушение на публичния ред.

“Предупреждаваме Ви най-чистосърдечно - в случай че продължавате да сте толкоз твърдоглав и неотстъпчив и продължите с противозаконната си активност, ще носите отговорност пред управляващите. Разбрахме ли се?”, попитали право в очите органите.

Офталмологът бил един от осемте души, попаднали под прицела на полицията. Властите разследвали още хора за разпространяване на “неверни слухове”.

В края на януари доктор Ли разгласил копие от въпросното предупредително (не)доброжелателно писмо в обществените мрежи, с цел да изясни какво се е случило. Междувременно пък локалната власт му се извинила, само че към този момент било прекомерно късно.

Оказало се, че медикът също е хванал болестта. Лекувал жена с глаукома, само че никой не подозирал, че тя била инфектирана и с ковид. Така на единствено няколко дни по-късно - на 10 януари, лекарят почнал да кашля. Постепенно вдигнал температура, а до седмица към този момент бил в болничното заведение. 10 дни след хоспитализирането му Китай оповестява за епидемията.

Доктор Ли е провъзгласен от популацията на азиатската страна за воин - оня, осмелил се да приказва за ситуацията в комунистическата страна.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР