Още в началото на своята обиколка из лечебните заведения в

...
Още в началото на своята обиколка из лечебните заведения в
Коментари Харесай

Ананиев заговори за оптимизация на болниците във Видин, Враца, Монтана

Още при започване на своята обиколка из лечебните заведения в страната здравният министър Кирил Ананиев заприказва за оптимизация на лечебните заведения , оповестиха от Министерството на здравеопазването.

Оптимизирането на структурите в МБАЛ-Видин, МБАЛ-Враца и МБАЛ-Монтана ще подсигурява сложно и качествено обслужване на популацията в целия Северозападен район .
 Ананиев: Болниците подвигат заплатите от 1 юли
Ананиев: Болниците подвигат заплатите от 1 юли

Съотношението санитар, експерт по здравни грижи и доктор - 1/1.7/2.2

Според Ананиев положението на четирите лечебни заведения, които е посетил през днешния ден, е друго. Той беше във Видин, Враца и Монтана, както и в столичната " Св. Анна ".

В " Св. Анна " има организация за нарастване на заплатите, заложени в Колективния трудов контракт. В Монтана размерите на възнагражденията оптимално ще се приближат до записаното в Колективния трудов контракт (КТД), сподели Ананиев пред публицисти след срещата в Окръжна болница , в границите на която той срещна ръководителите на четирите лечебни заведения с Методиката за образуване на разноските за личен състав.
 БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматизирано до повече доходи в лечебните заведения
БЛС: По-скъпите клинични пътеки не водят автоматизирано до повече доходи в лечебните заведения

Необходимо е да има пациенти

Състоянието на лечебните заведения във Видин и Враца здравният министър дефинира като по-тежко . Според него страната била осигурила пари за повишение на заплатите в лицето на Националната здравноосигурителна каса и на Министерството на здравеопазването. Проблемът бил, че този запас би трябвало да бъде заработен. Причините това да не се случва са както демографския срив в двете области, неналичието на човешки запас , който да работи в системата на опазването на здравето, по този начин и отговорностите на лечебните заведения .

От министерството били в непрекъснати договаряния с кредиторите. Успоредно с това се водят диалози с съвсем всички банки в страната . Освен оздравителните проекти, единствено по този метод, посредством понижаване на високите лихви, могат да се основат по-добри финансови условия и лечебните заведения да бъдат нормализирани.
 Кирил Ананиев показва новата методика за заплати пред шефовете на лечебни заведения
Кирил Ананиев показва новата методика за заплати пред шефовете на лечебни заведения

Министърът ревизира по какъв начин се харчат парите от Министерски съвет, Министерство на здравеопазването и НЗОК

Заради демографската картина Ананиев счита, че би трябвало да се премине към сложно разглеждане на здравното обслужване на територията на целия Северозападен район, а не на равнище обособени области.

Според информацията от Министерство на здравеопазването: " Министър Ананиев срещна поддръжката на представителите на районните здравни инспекции, районните здравноосигурителни каси и шефовете на лечебни заведения от Враца, Видин и Монтана за усъвършенстване на здравното обслужване на територията на района ".

" Тях ги интересува да бъдат здрави и добре лекувани, а не дали това ще се случи в структурата, наречена МБАЛ-Враца или МБАЛ-Монтана . Най-важното, което би трябвало да знаят е, че по този метод ще бъде обезпечено сложно обслужване на популацията ", изясни още здравният министър.

" Всички на срещата бяхме единни, че събитията изискват съществено решение, тъй като в противоположен случай б олниците ще изпаднат в тежко финансово и икономическо положение . Още идната седмица ще създадем първата среща, на която да обсъдим преструктурирането на тези три лечебни заведения. Няма време за отсрочване ", беше безапелационен Ананиев.
 346 лечебни заведения с 53 173 кревати разполагаем на българина
346 лечебни заведения с 53 173 кревати разполагаем на българина

Най-много кревати има в Пловдив, Смолян и Плевен

Запитан за облекчение на процедурата по кандидатстване за лекуване на деца, Ананиев отговори, че с шефа на някогашния Фонд за лекуване на деца Дечо Дечев в най-кратки периоди ще решат какви нормативни промени би трябвало да създадат . Той към този момент приготвя такива оферти. Ние също работим по своите оферти. Въпросът е фактически да облекчим достъпа на децата до нужната здравна помощ .

" Пред медиите министър Ананиев сервира своето опрощение към фелдшерите по отношение на позволения през седмицата лапсус ", допълват от Министерство на здравеопазването.
 В незабавен порядък трансформират наредби след гибелта на 6-годишната Мими
В незабавен порядък трансформират наредби след гибелта на 6-годишната Мими

Родители се оплаквали от получена опонира информация

По-рано денем националният омбудсман Мая Манолова се срещна и с медицинските експерти от многопрофилната болница от Благоевград . Медицинските сестри споделиха, че макар обещанията на здравния министър за съществена заплата от 950 лв. от 1 юни, техните хонорари са " скочили " от 580 на 640 лева .
 Ананиев изяснява от болница на болница по какъв начин да им стига бюджетът
Ананиев изяснява от болница на болница по какъв начин да им стига бюджетът

В същото време желае да има и санитарна авиация с 3 до 5 вертолета
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР