Още в началото на сезона плажовете в община Шабла са

...
Още в началото на сезона плажовете в община Шабла са
Коментари Харесай

Дивото къмпингуване в Шабленско произвежда над 500 тона отпадъци годишно

Още при започване на сезона плажовете в община Шабла са окупирани от каравани и коли, паркирани върху дюните в предпазените територии. Освен това нерагламентирано къмпингуващите „ създават " над 500 тона боклуци годишно, които общината би трябвало да почиства за лична сметка. Кметовете чакат измененията в Закона за Черноморското крайбрежие да бъдат приложени още идващия сезон. По силата им, палатки, кемпери и каравани ще се разполагат единствено в категорично избрани зони, а слагането на плажни такъми върху пясъчните дюни ще бъде неразрешено.

Шабла

Плажът Крапец - Север се простира върху територия от 600 декара, която попада в Натура 2000 поради естествените дюни, характерната растителност и птичи местообитания. Природните дадености притеглят хиляди туристи. Парадоксалното в тази ситуация е, че страната не е сложила нито една указателна табела, че територията е предпазена.

Чистота коства към 100 хиляди лв. годишно на общината за ежедневното събиране и транспортиране на боклука.
Мариян Жечев, кмет на община Шабла: И разходът е напълно за сметка на община Шабла и за жителите на община Шабла, от които се събират тия такси.
Единственият доход за общината е 4000 лв. за целия сезон от двамата наематели на капанчетата край плажа. Кметът чака с неспокойствие измененията в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие да влязат в действие.

Мариян Жечев: Считаме, че за последно лято свободното къмпингуване ще бъде нелегално, само че не неразрешено или противоположното, а не някой да застане на първа линия, да стои цяло лято и никой различен да не може да отиде там.
По думите на кмета по-тежката работа - установяване на зони и съответни такси, които да компенсират общините, следва в идващите 6 месеца.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР