Още в началото на миграционната криза България имаше много по-трезво

...
Още в началото на миграционната криза България имаше много по-трезво
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев в Братислава: Охраната на външните граници на ЕС трябва да е безкомпромисна

Още при започване на миграционната рецесия България имаше доста по-трезво държание от доста европейски страни. Охраната на външните граници на Европейски Съюз би трябвало да се ускори безкомпромисно. Това съобщи президентът Румен Радев в Братислава, на взаимна конференция със словашкия си сътрудник Андрей Киска. Българският държавен глава е на публично посещаване в Словашката република, където беше посрещнат с тържествена гала пред Президентския замък.

Румен Радев и Андрей Киска бяха единомислещи, че Европейски Съюз се нуждае от единно решение във връзка с миграционната политика. „ Европа най-накрая стартира да осъзнава значимостта на тази рецесия. Всички към този момент установихме, че политиката на отворени порти е нездравословна освен за Европа, само че тя е нездравословна изключително и за страните, от които идват мигрантите “, съобщи българският президент и посочи, че мигрантите не трябва да абдикират от решаването на проблемите в личните си страни.

Върховенството на закона беше друга тематика от диалозите на двамата държавни глави. По думите на президента Радев, както обществото в България, по този начин и в Словакия има интерес от определяне на високи антикорупционни практики. „ За нас европейска интеграция значи приемане на европейски модели и стандарти в битката с корупцията и престъпността “, съобщи Румен Радев. Президентът Киска съобщи, че България и Словакия би трябвало да извършват отговорностите си, произлизащи от участието им в Европейски Съюз и НАТО и да са непримирими в битката с корупцията.

Румен Радев и Андрей Киска се сплотиха към мнението, че нужни условия за приемане на европейската валута са транспарантна среда на ръководство, непоколебим банков контрол и решителни дейности против порочни корупционни практики. Българският президент посочи нуждата от подробен разбор и народен проект на деяние при влизане в Еврозоната.

Словакия може да показа с България опита си за въвеждане на еврото, поддържаме ви за влизането в Еврозоната и в Шенген, означи словашкият президент.

По време на срещата Румен Радев изрази интереса на страната ни за следващо задълбочаване на съдействието със Словакия в сферите на автомобилостроенето, туризма, осведомителните технологии и енергетиката. Енергийният план „ Ийстринг “ е приоритет освен за България и Словакия, а и за Европейски Съюз, тъй като ще разреши диверсификация и обезпеченост на доставките посредством свързване на газопреносната мрежа на Централна, Западна и Югоизточна Европа, съобщи Румен Радев.

Като доказателство за положителните връзки сред двете страни президентът Киска посочи обстоятелството, че всяка година 100 хиляди словашки жители посещават България и добави, че принос за това имат двете директни самолетни линии сред страните ни.

В наличието на двамата президенти бяха подписани двустранни документи – контракти за съдействие сред Техническия университет-София и Техническия университет в Братислава, сред Българската телеграфна организация и Словашката телеграфна организация, както и сред УНСС и Икономическия университет – Братислава. По думите на Андрей Киска и Румен Радев документите ще дадат нов подтик на съдействието в областта на образованието и информацията.

По време на срещата двамата президенти разискаха и процеса на рационализация на военно-въздушните сили на двете страни. Словашката република, както и България, е в развой на изследване на предложения за закупуване на нови изтребители. В отговор на въпрос за критериите за избор, заложен от словашки публицисти, Румен Радев съобщи, че процедурата по покупка би трябвало да се организира в изискванията на бистрота, обективност и конкуренция, а политиците, които взимат решения, не трябва да подценяват военната експертиза, тъй като те няма да са тези, които ще носят риска при полет, а поддръжката и разноските по самолетите ще продължат доста дълго, откакто те не са към този момент в политиката. „ Обикновено превес вземат геополитическият аршин и финансовият, само че не би трябвало да забравяме, че цената на покупката е доста по-малка от цената, която се заплаща за поддържането в течение на десетилетия след покупката на самолети “, съобщи президентът.

След срещата си двамата президенти поставиха венци на паметника „ Порта към свободата “, повдигнат в памет на 400 души, убити на границите на Чехословашката социалистическа република в интервала 1945-1989 година

По-късно през днешния ден президентът Радев ще организира срещи с министър-председателя на Словашката република Петер Пелегрини, както и с ръководителя на Националния съвет Андрей Данко.

В Братислава президентът Румен Радев ще се срещне и с представители на българската общественост.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР