Още в началото на мандата на служебното правителство заедно с

...
Още в началото на мандата на служебното правителство заедно с
Коментари Харесай

Очаква се адекватно обезщетяване на работниците в автомобилния сектор

Още при започване на мандата на служебното държавно управление дружно с браншовите организации в автобусния, товарния и таксиметровия транспорта се създават разнообразни незабавни ограничения за подкрепяне на автомобилния транспортен бранш, по няколко посоки. Министърът на превоза  Христо Алексиев разгласи, че до края на годината ще бъдат отпуснати до 40 млн. лева помощ за автобусните превозвачи, за което България към този момент получи публично утвърждение от Европейската комисия. „ Договорено е различният налог при таксиметровите транспорти да бъде понижен до законовия най-малък предел от 300 лева “, отбелязва транспортният министър.

„ Успяхме в оптимално къси периоди да подготвим промените в Наредбата за служебните командировки и специализации в чужбина. С измененията усилваме съвсем двойно размера на командировъчните пари за интернационалните водачи. При единична езда командировъчните се усилват от 27 евро на 50 евро, а при двойна – от 21 евро на 45 евро. “  Важна е била и поддръжката на вицепремиера Гълъб Донев за бързата и ефикасна работа по тези промени. Размерът на командировъчните средства са избрани през 2007 година и оттогава не са обновени. „ Това е дребна стъпка, само че има огромен резултат за целия транспортен отрасъл “, разяснява Алексиев.

Очаква се по този начин да се реализира съответно обезщетяване на служащите в автомобилния бранш. „ През последните години неналичието на водачи е осезаема и считаме, че тази стъпка е значима за запазването и привличането професионални водачи “, разяснява Христо Алексиев.

 

Оспорване на наредбите на Пакет Мобилност I

Министър Алексиев означи, че следва в къси периоди да бъде импортирана молба от България до Съда на Европейския съюз за прекъсване на осъществяването на част от наредбите на Пакет Мобилност I и по-конкретно наредбите по отношение на връщането на камионите в страната членка на определяне.

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР