Още в края на миналата година президентът Румен Радев декларира

...
Още в края на миналата година президентът Румен Радев декларира
Коментари Харесай

Президентството: През февруари Борисов се разграничи от Три морета

Още в края на предходната година президентът Румен Радев заявява подготвеност да бъде хазаин на срещата на върха на президентската самодейност " Три морета " през 2021 година За задачата са извършени диалози на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната поддръжка за българско домакинство на самодейността през 2021 година
Още по тематиката
Това написаха от прессекретариата на президента Румен Радев в позиция във връзка изявлението на премиера Бойко Борисов, който по-рано през днешния ден съобщи, че не може да одобри рецензия, че не е подкрепил самодейността " Три морета ".

На 26.02.2020 година при посещаване в чужбина българският министър председател се разграничава от концепцията за основаването на Инвестиционен фонд в границите на ИТМ и акцентира, че България към този момент прави значимите за районната съгласуваност планове със лични пари.

Министър-председателят обществено се разграничава от тази позиция едвам в края на месец август т.г. след извършени интернационалните срещи в Блед.

На 23 юни представител на българското Министерство на външните работи показва запаси пред упълномощен в страната ни посланик, че България може да бъде хазаин на ИТМ през 2021 година, макар декларираното предпочитание за това от президентската институция.

В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител декларира, че държавното управление на България смята за оправдано страната ни да не организира домакинство на самодейността през 2021 година

На 11 септември т.г. президентът организира на " Дондуков " 2 среща с посланиците у нас на 12-те страни, които вземат участие в самодейността. На срещата президентът показа концепциите си за работа по българското домакинство на " Три морета " през 2021 година, която да се утвърждава като инструмент за обществено и икономическо доближаване в Европа.

В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи акцентира, че България е подготвена да поддържа продължение на естонското семейството и през 2021 година, за което Естония към този момент е декларирала своите упоритости. Външният министър предлага отсрочване на българското домакинство на самодейността.

 Дончев: Не разбрах по какъв начин член на кабинета лиши Радев от вечеря в Естония Виж още

При подготовката на взаимната декларация, която следва да бъде призната на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща мнение до отрасловите министерства на страните-участнички, в което се предлага " отпадане на последния параграф от взаимното изказване по отношение на българското домакинство на срещата на високо ниво на ИТМ през 2021 година ".

На 16 октомври, в самото навечерие на визитата на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на Министерство на външните работи, в което се декларира, че няма смяна в мнението на външнополитическото ни ведомство, което е за отсрочване на българското домакинство и удължение на естонското през 2021 година

Съпротивата на държавното управление против българското домакинство на президентската самодейност " Три морета " през 2021 година продължава до самата церемонията по предаване на флага на семейството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е хазаин на самодейността " Три морета " с поддръжката на останалите страни-участнички.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР