Още в края на месец май, 2019 година, ДАНС са

Още в края на месец май, 2019 година, ДАНС са ...

9 месеца по-рано: ДАНС благодари за информация за възможни нарушения относно питейната вода.

Още в края на месец май, 2019 година, ДАНС са изпратили писмо след сигнал на природозащитно дружество по отношение на питейните водоизточници на България, в което уверяват, че "предоставената информация" е взета предвид - "с оглед предотвратяване на бъдещи заплахи или посегателства срещу националната сигурност на страната".
Информацията беше публикувана на Facebook страницата на Риболовен клуб "Балканка". От клуба казват, че публикуват писмото от ДАНС заради реплика на бившия вицепремиер и настоящ зам.-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Става въпрос за репликата, че не можело един прост риболовен клуб да определя накъде да се движи България в екозаконодателството. Симеонов каза това, докато коментираше темата с новата си законова инициатива в защита на десетки ВЕЦ, срещу която официално становище има и от МОСВ – припомнете си подробности в този материал!
Actualno.com се свърза с лицето на "Балканка" Димитър Куманов за повече подробности относно сигнала. Оказа се, че писмото с информацията, за която ДАНС благодари, е пратено не само до агенцията, но и до тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, както и до тогавашния екоминистър Нено Димов. Основното твърдение в него е, че МОСВ и подопечните му институции като РИОСВ и Басейновите дирекции водят целенасочена политика за унищожаване на питейната вода.
Конкретните примери за твърдението на "Балканка" са следните:
1. Работата на Басейнова дирекция и РИОСВ Шумен в подкрепа изграждане на нов ВЕЦ на язовир "Ястребино", който осигурява питейната вода за Антоново. Според риболовния клуб например, РИОСВ Шумен е направила преценка за строежа на ВЕЦ без да се съобрази с лимитите на ползваната вода, както и с решението де факто е пренебрегнала необходимостта от ОВОС. Посочени са и други обстоятелства относно позволението.
2. Подаден е сигнал и за ВЕЦ-а на язовир "Бебреш" - централата, която стана ясно, че се управлява от бащата на Валентин Златев – защото нямало търг за отдаване на язовира за такова ползване. Също сигнал има и за ВЕЦ-ове по каскадата "Въча" (ВЕЦ-ове Лозята 1 и Лозята 2).
"И от прокуратурата ни вест, ни кост - те гордо изчакаха да се случи кризата в Перник", завършва припомнянето във Facebook профила на "Балканка".

Източник: actualno.com