Още утре България ще попита Брюксел дали Германия и Италия

...
Още утре България ще попита Брюксел дали Германия и Италия
Коментари Харесай

България ще пита Брюксел дали плащането в рубли нарушава санкциите -

Още на следващия ден България ще попита Брюксел дали Германия и Италия отварят сметки в рубли без това да нарушава европейските наказания, заяви пред бТВ министърът на енергетиката Александър Николов.

По думите му страната ни има техническа опция да заплаща за газ в съветската валута, само че ще изчакаме мнението на Еврокомисията.

Преди дни стана ясно, че Германия и Италия ще заплащат на Москва, като отворят сметки в рубли. Енергийният министър разяснява, че " равнището на взаимност и обединеност би трябвало да е минимално високо. Ако има изключение, ще ги прегледаме и ще забележим какви ще са резултатите върху цялата система ".

Заради отхвърли да имат сметка в рубли България и Полша бяха първите страни, на които Русия спря газа. Финландия също е ссъс спрени доставки на синьо гориво от " Газпром ".

По-рано пред Нова ТВ Николов съобщи, че България има техническа опция да заплаща в рубли за съветски газ, само че това крие опасности.

" Енергийната ни система разполага с задоволителен запас, с цел да може да няма сензитивно повишаване на тока и парното ", каза той.

Министърът изясни, че имаме опция да плащаме в рубли, само че в случай че всички други елементи са по естествен метод и " Булгаргаз " не се подлага на риск.

" Булгаргаз " има обвързване - чисто комерсиално, да декларира съответните количества от контракта. Благодаря на екипа на Българския енергиен холдинг и на всяко едно сдружение под шапката му. Всички управителни органи имат оперативна независимост да взимат решения. След инспекция е открито, че от българска страна се съблюдават всички условия по контракта с " Булгаргаз ". Това се прави с една цел - България да резервира позицията си на предан и дълготраен сътрудник ", каза още Александър Николов. 

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР