Още трима алпинисти са загинали на връх Еверест, с което

...
Още трима алпинисти са загинали на връх Еверест, с което
Коментари Харесай

Седмина загинали на Еверест заради задръстване от хора край върха

Още трима алпинисти са починали на връх Еверест, с което броят на жертвите доближава седем души за седмица - повече от общия брой жертви за цялата предходна година, осведомят международните информационни организации.

Тримата са починали от безсилие , до момента в който са слизали от върха през вчерашния ден.

Това става на фона на тапите наоколо до върха , откакто рекорден брой хора са подхванали изкачването макар апелите за ограничение на броя на разрешителните за катерене.

Непал е издал 381 разрешителни, като всяко от тях коства 11 000 $ за пролетния алпинистки сезон на най-високия връх в света.

Уточнява се, че двама катерачи от Индия - 52-годишният Калпана Дас и 27-годишният Нихал Багуан - са починали, до момента в който са се прибирали от върха през вчерашния ден.

Местен уредник на изкачвания е декларирал за " Франс прес ", че Багуан е " блокиран в трафика в продължение на повече от 12 часа и е бил отпаднал ".

65-годишен австрийски катерач е умрял от северната страна на върха - откъм Тибет.

Индиец и американец са изгубили живота си в планината в сряда, до момента в който ирландският професор Сиймус Лоулес се счита за мъртъв, откакто е паднал на 16 май.

Известно е, че петима души са починали на Еверест и един на Лхотце през пролетния сезон през предходната година.

Броят на хората, които са се изкачили на Еверест през 2019 година, може да надвиши миналогодишния връх от 807 души, достигнали до върха.

Нарастващият брой хора, които се качват - и умират - на Еверест, докара до апели за ограничение на разрешителните.

Бен Фогъл, авантюрист и ефирен водещ, който се е изкачил на върха през предходната година, прикани за " лотария по сходство на тази от Лондонския маратон за разрешителни за нанагорнище " в обява в " Туитър ".

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР