Още тази вечер премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите

...
Още тази вечер премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите
Коментари Харесай

Борисов: Не знам как да задържа медицинските сестри в България

Още довечера министър председателят Бойко Борисов се срещна с протестиращите медицински сестри.
Първоначално срещата бе оповестена за на следващия ден, 17 декември, само че откакто недоволните медицински експерти отхвърлиха да свият палатките пред Министерски съвет и да се приберат, Борисов реши да ги одобри още през днешния ден.
Борисов бе дружно с вицепремиера Томислав Дончев и министрите на опазването на здравето Кирил Ананиев и на труда Деница Сачева.
" Искаме да спрем да крадем и парите да отиват за хората, ние пишем подправени пътеки и даваме подправени болнични, тъй като няма лекари. Ние крадем от личните си пенсии ", споделиха представителите на протестиращите пред Борисов, който от своя страна насочи три въпроса към тях: " Нужни ли са толкоз лечебни заведения за България? " ; " Трябва ли да се откриват частни лечебни заведения? " и " Каква е разликата сред общинска и държавна болница? "
" Няма болница, която да работи по разпоредбите на Република България, работи се на няколко трудови контракта, на 12 часа, на 16 часа, би трябвало да има инспекция, но такава, за която не се знае авансово ", показаха медицинските сестри.
Заради разкритията им, министър председателят се разпореди незабавно да бъде извикан и министърът на вътрешните работи Младен Маринов, който малко по-късно дойде в Министерски съвет.
" Няма по какъв начин да накараме едно младо момиче да заляга и учи четири години, а след това, след всички удръжки, да взима 540 лв. като здравна сестра.

Да работи с кървища и урина в " Спешна помощ " за 540 лв.. Как ще я задържим в България? ", запитаха непосредствено сестрите премиера.
" Еми по какъв начин да да ги задържим?. Не можем да им дадем 6-7000 лв., нито 3000 лв.. Не знам по какъв начин да ги задържим ", отвърна Борисов.
" Ние не желаеме 3000. Искаме две минимални заплати - към 1200 лв. ", отвърнаха сестрите.
" Дайте ми сигналите за източване на НЗОК, а аз ще наемам ГДБОП и останалите нужни органи. Сигурен съм, че и прокурорите ще се засилват, до момента в който ви слушат ", опита да спусне престижа си министър-председателят.
Медиците стачкуват към този момент втори ден, като през вчерашния ден няколко от тях пренощуваха на жълтите павета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР