Още тази сутрин МВР започна да поставя КПП-та на ромските

...
Още тази сутрин МВР започна да поставя КПП-та на ромските
Коментари Харесай

Полицията започва поставянето на КПП-та на ромските махали в София

Още тази заран Министерство на вътрешните работи стартира да слага КПП-та на ромските махали в София. Кварталите няма да бъдат поставяни под карантина, придвижването ще е свободно, само че ще става през избрани места. Във Факултета ще бъдат сложени два такива пункта, заяви Нова тв.

Мерките идват след среднощните операции на МВР в ромските махали в София. Полицейски екипи обясняваха по високоговорител на хората да не се събират на едно място по повече от двама и да съблюдават заповедта на здравния министър.  „ Не се събирайте на групи и стойте на разстояние 2 метра един различен! Не застрашавайте живота на вас и вашите близки! ”, призоваваха служителите на реда.

Очаква се чиновници на Министерство на вътрешните работи да ревизират хората, които влизат и излизат, дали са сложени под карантина и дали надлежно я нарушават.

Операциите на вътрешното министерство дойдоха само два часа, откакто Софийската районна прокуратура изиска от кметовете на региони в Столична община и началниците на районни ръководства при Столична дирекция на вътрешните работи да преценяват дали е необходимо въвеждане на надзорен режим чрез отделяне на пропускателни пунктове. Причината е " информация за струпване и придвижване на групи от хора (повече от двама възрастни) в квартали на София, обитаеми с лица от друга етническа принадлежност, очевидно демонстриращи нежеланието си за съблюдаване на въведените ограничавания ". Прокуратурата указва при определяне на нарушавания да се вземат незабавни ограничения за обезпечаване на нужната отдалеченост, като при потребност да се издават писмени разпоредби и предизвестия. Ако дейностите съставляват закононарушение, би трябвало неотложно да се уведоми Софийската районна прокуратура.

Прокуратурата се самосезира за ситуацията в ромските квартали след изявления в електронни медии. Тя изиска от кмета на Столична община информация дали се съблюдават разпорежданията,

 

дали са дезинфекцирани кварталите,

 

населявани от хомогенни групи жители от ромски етнически генезис, на територията на гр. София – кв. „ Факултета “, кв. „ Филиповци “, кв. „ Христо Ботев “, кв. „ Димитър Миленков “, кв. „ Орландовци “ и други, дали са сложени термокамери, дали са обезпечени защитни маски, очила и защитни дрехи при нужда и дали има медиаторски групи, които да коментират заплахата от болест с ковид.

Министерство на вътрешните работи заяви, че има засилено полицейско наличие на входовете на градове и квартали. Предприети са дейности по надзор на транспортни средства и лица, които се придвижват на групи. На полицейските патрули е разпоредено по високоговорителя на служебния автомобил да предизвестяват жителите да не се струпват на едно място по отношение на противоепидемичните инструкции. Здравни посредници водят разяснителна акция за заплахата от разпространяване на болестта, методите на напредване в изискванията на зараза и ограниченията, които са наложени по отношение на изключителното състояние в страната. Полицейски екипи оказват подпомагане на жителите при потребност, настояват още от Министерство на вътрешните работи.

 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР