Още тази сутрин докладвах 14 нови случая на коронавирус, потвърдени

...
Още тази сутрин докладвах 14 нови случая на коронавирус, потвърдени
Коментари Харесай

Проф. Кантарджиев: 1 милион лева са дадени за тестове за COVID-19, 22 лаборатории работят вече в страната

„ Още тази заран рапортувах 14 нови случая на ковид, доказани в националната референтна лаборатория, само че до тази вечер мисля, че ще имаме още много нови случаи. Щабът още преди месеци предизвести, че по Великден и по-късно ще стартира едно повишаване по кривата на разпространяването на вируса. Това е обикновено нещо и мисля, че го посрещаме готови като страна и като общество “. Това съобщи в ефира на „ Плюс-минус " по Нова телевизия проф. Тодор Кантарджиев от Националния действен щаб.
„ В България би трябвало да се изследват всеобщо три групи хора. Всеки, който е с пневмония у нас, би трябвало да бъде тестван. Всяко здравно лице, което има леки прояви, би трябвало да бъде тествано. Масово всички работещи колективи от нашата стопанска система би трябвало да бъдат тествани. Всеки с хрема, гърлобол би трябвало да си направи проучване. Има задоволително лаборатории за тях “, добави проф. Кантарджиев.
„ Ако три седмици преди пика, се вземат по-строги ограничения, се понижава височината на този пик с към 70%. Занимаваме се с ковид доста по-рано. Бяхме подготвили две лаборатории още през февруари. Вече започнаха да се вършат и всеобщо проби на наранени групи. В момента има 22 лаборатории. Бързите проби би трябвало да се вършат, с цел да разберем какъв брой души са били в контакт с инфекцията и какъв брой души са инфектирани сега. Те са две генерации. Първото е с доста ниска интензивност и нямаше необикновен смисъл от това да се вършат проучвания с него. Сега тези, които се оферират последните седмици, са учредени на злато и са доста по ефикасни ", изясни още професорът, като посочи, че че за закупуване на проби са дадени един милион лв..
По думите на специалиста, сега най-големият % на заболели и инфектирани е в София. Той още веднъж посъветва хората да лимитират контактите си и при излизане, изключително при пътешестване в градския превоз да поставят маска.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР