Още тази седмица полицията в Будапеща щяла да започне с

...
Още тази седмица полицията в Будапеща щяла да започне с
Коментари Харесай

Да си без дом

Още тази седмица полицията в Будапеща щяла да стартира с хайките


Когато преди близо 30 години по улиците и в подлезите на Будапеща се появиха първите бездомници, доста унгарци бяха шокирани от този непряк резултат на политическите промени. Междувременно всички привикнаха с бездомните хора. А те са легион: надали има друга европейска столица с толкоз доста бездомници и най-много с толкоз доста възрастни хора без покрив над главата.

Унгарският министър председател Виктор Орбан от дълго време желае да реши казуса по един много коренен метод – като просто забрани бездомничеството. Но опитите на държавното управление и на обособени общински управляващи да вкарат тази възбрана се проваляха неведнъж пред Конституционния съд и пред Върховния съд на Унгария, за финален път през 2016 година. Затова през юни тази година бездомничеството беше неразрешено по силата на корекция в конституцията, без Конституционният съд да може да апелира решението. Оттогава в унгарската конституция е записано, че „ обитаването на публични места е неразрешено “.

Ако не изпълнят разпорежданията на полицията да изоставен мястото и не се настанят в някое общежитие или подслон, те могат да бъдат осъдени с полагане на общественополезен труд. Ако пък откажат, могат да бъдат задържани. Арест се планува и при положение, че в границите на три месеца бездомниците пренебрегват три полицейски нареждания да изоставен публичното място, което населяват. При такова стичане на събитията бездомните хора ще бъдат съдени по бързата процедура, след което им следва престой зад решетките. Освен това полицията ще може когато и да е да конфискува движимостите на бездомниците и да ги унищожава.

Редица неправителствени организации, измежду които и сдружението „ Градът принадлежи на всички “, стачкуват от месеци против новата възбрана, окачествявайки я като „ нечовешка “ и безусловно несъответствуваща за решаването на казуса. Унгарското държавно управление отхвърля всички рецензии – и най-много обвиняванията, че криминализира бездомниците.

От „ Дойче веле “, със съкращения
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР