Още сутринта беше ясно, че протестът на Хизбула пред Съдебната

...
Още сутринта беше ясно, че протестът на Хизбула пред Съдебната
Коментари Харесай

Ливан: Страхуваме се от нова гражданска война

Още сутринта беше ясно, че митингът на " Хизбула " пред Съдебната палата в Бейрут няма да приключи добре. Знамена, лозунги, вдигнати юмруци. А към тях - военни. След което стартира стрелбата. Съдебната палата се намира в християнската част на ливанската столица. Улиците към нея бяха блокирани от десетки военни машини, позиции заеха и джипове с картечници. Войниците от ливанската войска обаче не атакуват, а по-скоро следят какво се случва по улиците като любопитни фенове.

Шестима починали, над 20 ранени

На пръв взор спорът в Бейрут ескалира поради една противоречива политическа персона. Става въпрос за арбитър Тарек Битар, който проверява аргументите за опустошителната детонация, разрушила пристанището на Бейрут и огромни елементи от ливанската столица през август 2020-а година. Именно Битар повдигна въпроса за ролята на " Хизбула ". Съдията е християнин и е подкрепян от християнски групи и политици в Ливан. " Хизбула " пък е най-влиятелната шиитска военизирана организация в разединената страна. Нейните представители не желаят да се окажат на подсъдимата пейка и упорстват за отвода на Битар. Затова и почитателите на " Хизбула " излязоха на митинг пред Съдебната палата. " Досега има един умрял и няколко ранени ", споделя Мириам Салех, кореспондентка от иранската телевизия. В последна сметка умират шест души, а ранените са 23-ма. Престрелките не престават с часове и колкото по-тежки са конфликтите, толкоз по-дълбоко и по-ясно се вижда бездната, която се отваря.

Старите спорове избуяват още веднъж

Под повърхността в Ливан се възраждат добре познати спорове и проблеми: християни против мюсюлмани, политически вражди, неуспех на ръководството и невиждана икономическа рецесия, която лишава хората от най-основни артикули. Всичко това припомня за ливанската революция, която продължи 15 години и лиши живота на 150 хиляди души. Историята не би трябвало да се повтаря, само че споменът за нея не напуща ливанците. " Сега доста се опасяваме от нова революция ", споделя Мириам.

Консумацията на опиати пораства

Тези страхове и неустановеност неизбежно се отразяват на ливанците. Много от тях протягат ръка към дрогата. Изследване на Американския университет в Бейрут удостоверява, че потреблението на опиати в последните години се е повишила доста. И това си има аргументи: над 90 % от ливанците под 30-годишна възраст признават, че изпитват междинни или високи равнища на стрес. Около две трети страдат от тревога, а повече от една трета - от междинна до тежка меланхолия.

По данни на Организация на обединените нации, три четвърти от жителите на Ливан живеят в беднотия. Факторите, довели до това състояние, са доста: обезценяването на ливанската лира, повишаването на храните, горивата и медикаментите, детонациите на пристанището в Бейрут, които лишиха живота на над 200 души. Към тях можем да прибавим и пандемията, проблемите с електроснабдяването, политическата неустановеност, въоръжените групировки и растящия брой бежанци.

Татяна Слейман от неправителствената организация " Скоун ", която оказва помощ на наркозависимите, споделя, че от началото на рецесията през есента на 2019-а от ден на ден хора търсят помощта ѝ. Употребата на опиати за мнозина е тактика за справяне с проблемите, изяснява тя. За разлика от преди, хашишът, хероинът и алкохолът към този момент не се употребяват за развлечение, а за справяне със напрежението, депресията и проблемите със съня и тревогата. Сред аргументите за растежа в използването на неразрешените субстанции е и фактът, че цените на медикаментите са се повишили прекалено. Но не и цените на опиатите - те са " елементарно налични на всички места ", споделя Слейман.

Психическите проблеми се дължат на икономическата неустановеност

Все повече хора мислят за самоубийство. Спешният телефон за предварителна защита на самоубийства и ментални проблеми регистрира двойно повишаване на позвъняванията от месец май насам. Темите, свързани с психическите проблеми и зависимостите, значително са стигматизирани в Ливан, споделят от клиника " Ембрейс ", която поддържа незабавния телефон. Но се следи развиване - към този момент даже консервативните представители на ливанското общество стартират да разискват тематиката. " Осъзнаването е налице, само че не е задоволително ", споделя Джалал Ахмад. Той е мухтар - квартален отговорник - в една строго сунитска част на Триполи. " Тези, които са доста небогати, са изключително уязвими ", изяснява той. Но взаимната работа с духовници и неправителствени организации не може да реши казуса, до момента в който икономическото състояние в страната не се усъвършенства. Ахмад обаче не има вяра на ръководещите. " Държавата не се интересува от хората, те са ѝ безразлични ", споделя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР