Още сме далече от конституционна криза. Това, че в първия

...
Още сме далече от конституционна криза. Това, че в първия
Коментари Харесай

Eкатерина Михайлова: Още сме далече от конституционна криза

" Още сме надалеч от конституционна рецесия. Това, че в първия ден не съумяха да изберат ръководител, не е добра стъпка, само че тя се дължи на обстоятелството, че не беше реализирана авансово изясненост има или няма болшинство, което ще дефинира целите на Народното събрание ", разяснява пред проф. Екатерина Михайлова, учител по конституционно право, някогашен заместник-председател на Народното събрание.

" Много постоянно сме в положение на избори, изострят се връзките, разговорът става все по-затруднен. Има добра вест, че започнаха да приказват ", означи Михайлова.

Европейският парламент е нещо друго от естествените национални парламенти, уточни тя по отношение на аналогията, обвързвана с ротационното председателство на Народното събрание, препоръчано от ПП-ДБ.

Ние сме имали парламенти с повече от един ръководител, само че това се е случвало при наложително премахване на ръководителя от тази позиция, напомни конституционалистът.

Консултациите могат да започват от момента, в който има регистрирани парламентарни групи, посочи проф. Михайлова.

" След като депутатите са положили клетва, те стъпват в пълномощията си и са пълноценни, с всички права. Не виждам спънка, откакто има парламентарни групи, да стартират консултациите. "

Запитана за предлагането на Бойко Борисов служебното държавно управление да се трансформира в постоянно, Екатерина Михайлова разяснява:

" Не ми стои добре. Правителството би трябвало да бъде израз на парламентарното болшинство. Служебното държавно управление е нещо напълно друго. То е " извикано " в спешна обстановка, когато няма парламент, главно да се занимае с провеждането на избори. "

Многопартийната народна власт от време на време минава през по-тежки интервали. Партиите в никакъв случай не са били обичани и огромна обич към тях няма да се прояви в скоро време, посочи Михайлова.

Ако този парламент има пай живот, огромна правосъдна промяна няма по какъв начин да бъде направена, счита тя.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР