Още след кацането на самолета, аз съм в постоянна връзка

...
Още след кацането на самолета, аз съм в постоянна връзка
Коментари Харесай

Двама са ранени при турбуленцията с български самолет, увери собственикът на ALK Airlines

Още след кацането на самолета, аз съм в непрекъсната връзка с екипажа му. Даже с здравно лице ми се обадиха от там по мое искане. Това съобщи Валтер Колев - притежателят на самолетната компания ALK Airlines, чийто аероплан по полет от Прищина (Косово) за Швейцария със 121 пасажери на борда попадна в доста мощна турбуленция.

„ Аз също съм водач. Същия ден се прибрах от Берлин. От 2 часа полет, пасажерите трябваше да са с колани час и 20 минути. В случая, съответно за този случай, екипажът е работил по този начин, както би трябвало ”, изясни Колев в ефира на Нова телевизия.

Инцидентът е станал над Северен Тирол, до момента в който самолетът се опитвал да заобиколи гръмотевична стихия, 30 минути преди приземяването на летището в Базел. Пътници разказали, че мощните трептения при турбуленцията са съумели да изтръгнат от местата им даже няколко седалки.

„ Има една жена с ударена вежда и един човек, който се е оплакал, че го боли вратът. Моят пълководец, който е там, персонално е минал през всички пасажери и се е уверил, че всички, с изключение на тези двамата са здрави, само че въпреки всичко е извикал медицински екип ”, сподели още той.

„ Откачени седалки няма, такова нещо в авиацията няма. Тази обстановка ми се е случвала десетки пъти. Имало е паднала количка. Тя е дребна, сгъваема, към 300 гр. ”, изясни Колев.

„ Има ранени - жена, която си е блъснала веждата, и мъж, който се оплаква, че го боли вратът. Командирът е минал през всички пасажери и персонално се е убедил, че те са здрави. От уплахата е викнал здравно лице ", изясни притежателят на самолетната компания.

„ Попадането в турбуленция е постоянно срещана обстановка при пътешестване със аероплан, само че не толкоз постоянно се случва по този метод. Нашите условия са доста строги – пасажерът от политане до кацане не би трябвало да усеща нищо, а не да повръща по време на полет ”. Това разяснява в студиото на „ Здравей, България ” експертът по самолетни произшествия Ангел Борисов по отношение на пасажерите, които в понеделник бяха ранени в резултат на мощна турбуленция.

„ Зоните, които са с турбуленция не се появяват ненадейно. Ръководител въздушно придвижване следи по трасето самолетите, които са прелитали преди този момент и уведомява идващите екипажи за налична турбуленция, изключително когато приказваме за гръмотевична предприемчивост ”, изясни още Ангел Борисов.

По думите му решението за заобикаляне на тези облаци се взима от командира на екипажа с съобщение на началник полети, че той се отклонява от трасето. „ Това отклоняване е друго според от бурята. Ако имаме локално леке, може да се заобиколи с 10-20 км. Но когато има необятен фронт, какъвто най-вероятно имаме в този случай, той може да се отклони и на 100 км ”, сподели още Борисов.

„ В случая синхронът сред началник полети и екипажа не е сбъднат обикновено. Възможно е и екипажът да не е получил такава информация, в случай че преди този момент не са прелитали по това трасе други самолети ”, разяснява Ангел Борисов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР