„Още с встъпването ми в длъжност като министър на здравеопазването

...
„Още с встъпването ми в длъжност като министър на здравеопазването
Коментари Харесай

Д-р Меджидиев: Сериозно е изоставането на проекта за спешната помощ

„ Още с встъпването ми в служба като министър на опазването на здравето си бях сложил за цел да обиколя всички регионални и общински лечебни заведения, с цел да се срещна със положението и готовността за нова Коронавирус вълна, с интензивни кревати и кревати за лекуване на Коронавирус, обезпечеността с фрагменти, също по този начин да видя до каква степен е стигнал планът за Спешната помощ. Проектът за ремонт и организация на Спешната помощ в последната година е бил неглижиран “. Това съобщи на брифинг за медиите здравният министър доктор Асен Меджидиев при визитата си в УМБАЛ - Бургас.

„ Това, което виждам, през вчерашния ден и през днешния ден посетихме четири лечебни заведения, на доста места ремонтът въобще не е почнал, макар извоюваните поръчки. На други места е стартират, само че поради смяната в цените на доста материали, ток и т. н., е бил стопиран “, означи министърът.

Той изясни, че анализът на свършеното му е нужен, с цел да си обясни какви средства ще бъдат нужни в допълнение, само че за него е ясно, че тази стратегия е била неглижирана и в случай че тя не продължи както би трябвало, ще трупаме негативи и от финансово естество.

Министърът сподели още, че на всички места, където е бил, е провел диалози за равнището на здравната услуга и за отношението на медицинския личен състав, за бързината при обработката и настаняването, за оказването на помощ в незабавните центрове.

„ Впечатленията ми за тези четири лечебни заведения са доста положителни. Не чух нито един пациент да се оплаче от оказаната му здравна помощ. Проблемите са на напълно друго равнище – административно, както и недовършване и прекъсване на ремонтите, и то от 7-8 месеца “, сподели доктор Меджидиев.

Той изясни, че към този момент е подготвен с разбора за нужните суми и оттук насетне към този момент нещата са в ръцете на министъра на финансите и на Министерски съвет.

За тази година за дотъкмяване на програмата са нужни още 6 млн. лева, за идната – 40 млн. лева, посочи министърът и добави, че програмата би трябвало да бъде довършена, с цел да не се наложи да връщаме средства.

Той бе безапелационен, че в лечебно-диагностичния развой не е разкрил нарушавания в лечебните заведения в Бургас, Стара Загора, Ямбол и Сливен, и е открил, че в някои незабавни звена хората работят в доста тежки условия и все пак здравната услуга и отношението им към пациентите са доста положителни.

Министърът изясни, че е направена инспекция и издадено наставление за премахване на неправда в медицински център след ефирен репортаж, само че като цяло оказаната здравна помощ на детето, което е било обслужено, е била на равнище.

В отговор на журналистически въпрос за здравното обслужване в курортните градове през лятото доктор Меджидиев сподели, че води диалози с министъра на туризма, в които разисква опцията в двата огромни морски курорта – Слънчев бряг и Златни пясъци, да бъде позициониран по един медицински екип с 24 дежурство, и това ще стане факт до 10 дни.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР