Още с влизането в галерията на Синтезис се връщаш с

...
Още с влизането в галерията на Синтезис се връщаш с
Коментари Харесай

Галерия: Соц спомените на семейство Стоянови

Още с влизането в галерията на " Синтезис " се връщаш с едно 40 години обратно във времето. В края на коридора се вижда стая, направена като соц дневна - в нея има остарели фотьойли, маси, тв приемник, а върху него има и от тези бабини бели покривки. До него пък са поставили мечето Миша, което беше талисманът на Олимпийските игри в Русия през 1980-та година. Макар този интериорен дизайн да е бил върхът преди повече от 40 години, виждам, че масичката беше съвсем като моята в скромната ми дружбенска панелка.

Къде се намираме? В дома на семейство Стоянови, а по стените бяха окачени техните мемоари. Стари соц фотоси, събирани с години, извадени от архива, с цел да оживеят през днешния ден в центъра на София.

Семейство Стоянови в действителност не съществуват. Те са част от облика на фото плана " Семейство Стоянови ", а негов създател е фотографът Тихомир Стоянов. През 2016-та година той основава Imaginary Archive - български списък от открита снимка. Тихомир колекционира негативи, фотоси и фамилни албуми от повече от пет години, като ги открива по битаци и антикварни магазини. Резултатът е на разположение - изложбата от фотоси е самобитна машина на времето.

Не съм живял в тези времена, няма по какъв начин да кажа, че ми е носталгично, нямаше и по какъв начин да кажа на приятелката с мен, че си припомням някое от тези неща, които имаше на фотосите.

По стените има изложeни фотоси още от преди Втората международна война. За времето си тези фрагменти са били естествени, позите, погледите и фонът не са били нещо необичайно. Гледайки ги през днешния ден обаче, съвсем няма по какъв начин да не изтървеш едно " Баси! ".

Силно усещане ми направи една стена, на която имаше фотоси единствено на тв приемници. Едно време хората са си снимали тв приемниците, тъй като да имаш такова знамение на техниката вкъщи е било извънредно. Всъщност да си снимаш тв приемника си е било meme от едно време. Сигурно и нашите внуци ще ни гледат фотосите и ще си споделят какъв брой сме били смотани. И ще са прави.

Този фамилен групов облик е основан от хиляди изхвърлени любителски фотографии. Тихомир Стоянов има над 10 000 хиляди филми, диапозитиви, копия и фотоалбуми, а също така той е и пионер на откритата снимка у нас.

Една от задачите на плана е да бъде сборен, социологически прочит на българското семейство, разказан от първо лице, без фалш. И е тъкмо подобен.

Ако сте в София и нямате изключително значима работа, мощно ви съветваме да посетите спомените на семейство Стоянови. Те ще са в галерията на " Синтезис " до 5 март.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР