Още при първото заседание на новия парламент, което се насрочва

...
Още при първото заседание на новия парламент, което се насрочва
Коментари Харесай

По Конституция: Борисов ще е скоро в оставка, но ще управлява още известно време

Още при първото съвещание на новия парламент, което се насрочва в границите на 1 месец след изборите (т.е. в тази ситуация до 4 май) от президента, държавното управление на Бойко Борисов дава оставка, само че даже в оставка министрите не престават да извършват функционалностите си, до момента в който не бъде образувано ново държавно управление. Това съобщи някогашният парламентарен арбитър и сегашен член на Комисията за защита на конкуренцията проф. Пламен Киров. Процесът е регламентиран в член 111 от Конституцията.
След откриващото съвещание на Народното събрание, президентът дава мандат за образуване на държавно управление първо на най-голямата парламентарна група, след това на втората и най-после на някоя от останалите, в случай че до този миг няма образуван кабинет. При гласоподаване на препоръчан кабинет, има две етапи – гласоподаване за министър председател и гласоподаване за кабинет.
 Доц. Наталия Киселова: Ако никой не сформира държавно управление, президентът разпуска Народното събрание и назначава нови избори Доц. Наталия Киселова: Ако никой не сформира държавно управление, президентът разпуска Народното събрание и назначава нови избори
В Конституцията е планувано, че в едномесечен период от провеждането на изборите президентът би трябвало да свика Народно заседание, т.е. до 4...
Ако първата политическа мощ т.е. обединението ГЕРБ-СДС не успее да направи кабинет в границите на 1 седмица и той не получи утвърждението на Народното събрание след този период за мислене и оформяне, мандатът отива във втората по мощ партия - към този момент това е " ИТН " на Слави Трифонов. Ако и там няма триумф в границите на седмица за образуване на държавно управление и по-късно то не бъде утвърдено от Народното събрание, мандатът се дава на някоя от останалите партии и обединения в Народното събрание - която президентът си избере. Ако отново не бъде формирано държавно управление - още веднъж процедурата със 7 дни период за образуване и след това приемане на утвърждение от Народното събрание, президентът назначава длъжностен кабинет и той приготвя предварителни парламентарни избори - в границите на най-късно до два месеца след преустановяване на пълномощията на предходното т.е. в тази ситуация на неуспелия да сформира държавно управление парламент.
Има обаче тъничък миг - сред връчването на мандатите, президентът не е привързан с прецизен период по кое време да даде идващия мандат. Има го обаче понятието " рационален период ", подсети Киров. Той даде образец с Белгия, където държавно управление е правено и над година - в България това не може да стане, безапелационен беше специалистът.
Пламен Киров сподели и, че не може да си показа обединението ГЕРБ-СДС да не предложи държавно управление, а непосредствено да върне мандата.
Дали може да има експертен кабинет - съгласно Пламен Киров надали, тъй като влезлите в Народното събрание политически сили не си приказват една с друга. Иначе практиката на кабинет с тъкмо написана стратегия и периоди за осъществяване е постоянно срещана в Европа, подсети той пред bTV.
 45-ия парламент: Ще съумеят ли партиите да намерят взаимни отстъпки между тях? 45-ия парламент: Ще съумеят ли партиите да намерят взаимни отстъпки между тях?
Какво ще е бъдещето на новия парламент, ще има ли държавно управление и кой ще ръководи? Отговорите на тези въпроси дават пред БТВ политолози...
Що се отнася до опцията да се вършат конституционни промени – да вземем за пример за правосъдна промяна, Пламен Киров разяснява, че ще е много комплицирано и няма да стане без присъединяване на партии на статуквото – ГЕРБ, Българска социалистическа партия и Движение за права и свободи. " Конституцията не е закон за придвижване по пътищата, с цел да го променяме по 3-4 пъти в годината ", сподели той пред Нова телевизия.
Още:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР