Още през януари са били поискани оферти от всички американски

...
Още през януари са били поискани оферти от всички американски
Коментари Харесай

Газът от САЩ може да пристигне и със суапови сделки

Още през януари са били поискани предложения от всички американски снабдители на полутечен природен газ, а след прекъсването на съветския газ за България в края на април е било определено най-ниското ценово предложение. Цената на газа от Съединени американски щати е по-ниска по отношение на формулата на " Газпром ", прилагана до прекъсването на съветските доставки, само че финалната стойност ще стане видна от заявката на " Булгаргаз " за цената през юни, която зависи и от таксите за регазификация и превозването на суровината по газопреносните мрежи. Финалната цена, поради таксите, ще е видна от заявката на " Булгаргаз " какъв брой да коства синьото гориво през юни. Договорът е подписан от " Булгаргаз ", ясно е къде ще дойдат двата танкера, само че съответните точки не могат да се кажат, както и коя тъкмо е компанията, вероятни са и суапови покупко-продажби за доставката на американския полутечен газ.

Това съобщи министърът на енергетиката Александър Николов в отговор на редица въпроси на депутатите от парламентарната комисия по енергетика по време на съвещанието ѝ в четвъртък.

Услуга в цялостен мащаб

От думите му стана ясно, че " Булгаргаз " е изискал предложения за услуга в цялостен мащаб – с доставка до съответна точка, което освобождава газовия снабдител от нуждата да има запазен потенциал за прилагане на газова инфраструктура.

Николов означи, че при осъществяване на дълготрайния контракт с " Газпром " не е било належащо " Булгаргаз " да резервира такива потенциали, в случай че няма да ги употребява, тъй като това би означавало разноски, които са утежняват цените за крайните консуматори. Същото се отнася и за обезпечаване на повече от нужните за страната количества, изясни той в отговор на нападките от ГЕРБ за какво държавното сдружение няма резервирани потенциали на терминали или тръбопроводи.

Николов удостовери l, че количествата азерски газ до цялостния им контрактуван размер, които се чака да стартират да идват от 1 юли, няма да се купуват по формулата от контракта. Това ще става по пазарни цени, които обаче са по-ниски от тези на " Газпром износ ". Всички вероятни трасета за доставката на тези размери може да бъдат употребявани, съобщи още енергийният министър.

Допълнителният азерски газ на цени, не по-лоши от " Газпром "

" Поставени сме в сложна преговорна позиция, когато не е спазен договорът в целокупност (за азерския газ). Ако въпросът (за цялостните доставки) зависи от комерсиалната употреба на газовата връзка (с Гърция – от Комотини до Стара Загора), значи, че не може (допълнителните количества оттатък анекса за намаляването им до построяването на интерконектора) да са на договорна цена. Но няма да са на по-лоша цена от тази на " Газпром ", съобщи Александър Николов в отговор на въпросите на депутатите от ГЕРБ Теменужка Петкова, която бе енергиен министър на Бойко Борисов, и от Рамадан Аталай (ДПС).

Министърът заявява, че във всичките дейности на държавното управление се пази комерсиалният интерес на България и " Булгаргаз ". По думите му държавното сдружение продължава да пуска поръчки за доставки към " Газпром износ ", макар оповестеното от съветския монополист прекъсване на кранчето за България. Тези поръчки обаче не се извършват, уточни енергийният министър.

По думите му " България следва да се възползва от всички инфраструктурни решения за импорт на газ от прилежащи страни ". " Турция като допустима дестинация и с разполагаем потенциал е вид ", сподели той в отговор на депутата от Българска социалистическа партия Драгомир Стойнев подписано ли е междусистемно съглашение сред газовите оператори на България " Булгартрансгаз " и на Турция БОТАШ, което да разреши импорт на газ от южната ни съседка по остарялата тръба от Трансбалканския газопровод. Тя бе освободена от " Газпром " след пренасочване на доставките за България, Гърция и Северна Македония по " Труски поток ".

" Работи се по осъществяване на комерсиалната функционалност на двата оператора. Една от главните аргументи за бавенето на междустистемното съглашение е разминаване на турското с европейското законодателство ", сподели Николов и изясни, че става въпрос за това, че БОТАШ е по едно и също време и газов оператор и търговец на газ, което опонира на европейските условия.

Енергийният министър заявява, че " всяка страна към нас е евентуален дълготраен сътрудник на България " за газовите доставки.

Възможни проблеми със запълването на " Чирен "

В отговор на различен въпрос Николов сподели, че газохранилището в Чирен е цялостно 21 % , само че не можа да се ангажира с равнището на нагнетяване на ресурси за идната зима.

" Запълването на Чирен зависи от осъществяването на дълготрайните контракти, още е деен договорът с " Газпром ", нагнетяването зависи от получаваните количества. Ако те не идват, мъчно може да се извършват и доставки, и нагнетяване. Но се прави всичко допустимо за сигурността на доставките и за поносимостта на цените. Когато " Газпром " не извършва поръчките, запълването е реалистично, в случай че има различни доставки и в случай че сключването на контракт оттатък пазарите не заплашва цените ", съобщи Николов.

Пълна инспекция по какъв начин е била експлоатирана ПАВЕЦ " Чаира "

Той осведоми депутата от " Демократична България " Ивайло Мирчев , че инспекциите за повредата на един от елементите на ПАВЕЦ " Чаира " не престават.

" Събира се информацията за причинно-следствените връзки. Авариралата машина не е била предадена за ръководство на НЕК, още е във притежание на изпълнителя на ремонта. За отбягване на последващи опасности се прави цялостен обзор за ръководството на ПАВЕЦ в последните 10 години – както от НЕК, по този начин и от " Електроенергийния систематичен оператор " като балансьор. Дали употребата е довела до вреди в оборудването или дейностите на компанията, която е рехабилитирала елементите ", сподели енергийният министър.

" След това ще се вземе решение по какъв начин да се действа с рехабилитацията на всички хидроагрегати и по какъв начин те да се вкарват в паралел в електроенергийната системата ", добави той и сподели, че правният разбор на контракта с компанията, извършваща ремонта, е към своя край.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР