Още през лятото Неохим предупреди за опасност от масови съкращения.

...
Още през лятото Неохим предупреди за опасност от масови съкращения.
Коментари Харесай

Забавеният рестарт на "Неохим"

Още през лятото " Неохим " предизвести за заплаха от всеобщи съкращения. Засега такива няма

Отложеното възобновяване на производството в торовия цех " Неохим " и митинг на служащите в края на предходната седмица смъкнаха цената на акциите на общественото сдружение до най-ниското й равнище от 15 години в понеделник, въпреки и при единствено две покупко-продажби за 10 акции на борсата. Във вторник беше подписана договорка единствено за една акция за 20.4 лева, което пък увеличи цената с 26.7%.

Притесненията на вложителите са дали заводът ще успее да възобнови производството след прекъсването за планов ремонт, защото в последните месеци сдружението на няколко пъти предизвестява, че изпитва проблеми поради " извънредно високата цена на газа " и поскъпналите въглеродни излъчвания. Казусът обаче наподобява скоро ще откри решение, откакто компанията съумя да притегли вниманието на уравляващите.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Газ и работа

Месец откакто в средата на септември " Неохим " разгласи, че стартира подготовка за възобновяване на производството след обичайното лятно прекъсване, стана ясно, че заводът към момента не работи. В края на предходната седмица служащите излязоха на митинг поради идни съкращения, а импровизирано се заприказва, че към 100 души към този момент са били освободени. От Агенцията по заетостта обаче споделиха за " Капитал ", че досега от " Неохим " не е постъпвало съобщение за идно всеобщо редуциране. Според доклада на сдружението към края на юни заетите са 910 души.

Протестът беше привързан с цената на газа, който е съществена суровина за производството на азотни торове, което накара заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков да отиде на място. Според ръководителя на Национална федерация на труда " Химия и промишленост " към КНСБ Красимир Кръстев в края наминалата година синьото гориво е коствало 350-370 лева на 1000 куб.м, а сега е към 460 лева " Цените потеглиха нагоре от март и предприятието стартира да работи на загуба ", сподели той. По думите му главният риск е за амонячното произвеждане, което използва газа, само че което действително обезпечава суровина на торовото произвеждане.

Отчетът на компанията обаче действително демонстрира, че след слабата 2018 година, когато регистрира лек спад на приходите и излезе на загуба от над 19 млн. лева, през първата половина на тази годна " Неохим " усилва продажбите си с повече от 40% до 173 млн. лева, а чистата облага за полугодието нараства до 1.3 млн. лева по отношение на 300 хиляди лева година по-рано. От компанията отхвърлиха коментар от кое място идва скокът тази година и за какво се бави възобновяването на работа.

Решения

По думите на Кръстев обаче до ден-два би трябвало да стартират пусковите интервенции. " Неохим " има създадена скица на работа, изработен е разбор на производството и може би ще се мине на малко по-ниски потенциали, с цел да се избегне трупането на загуби ", посочи Кръстев. Според него възобновяване на работа е станало допустимо с помощта на намаляването на цената на газа с 0.8% от 1 октомври. Освен това компанията е получила заричане от зам.-министъра на енергетиката, че ще бъде направена междуведомствена работна група с министерствата на финансите и екологията. Не е ясно обаче по какъв начин тъкмо това ще помогне на сдружението.

В същото време другият торов производител в страната - " Агрополихим ", продължава да работи на облага (33.6 млн. лева за 2018 г.). Девненският цех има с към 30% по-малък потенциал от " Неохим " за азотни торове, само че създава също и фосфорни торове. Преди няколко години компанията си направи терминал за амоняк, с което отчасти ограничи зависимостта си от цените на газа. Наскоро оттова оповестиха, че ще влагат 26 млн. лева в разширение на потенциала си за депозиране на амоняк.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР