Още през 2007 година генералният директор на една много популярна

...
Още през 2007 година генералният директор на една много популярна
Коментари Харесай

Как закаленото стъкло Gorilla Glass промени мобилната индустрия

Още през 2007 година генералният шеф на една доста известна американска компания бе доста сърдит от това, че прототипът на неговия телефон прекомерно елементарно и неизвестно по какъв начин се надрасква в неговия джоб. И по този начин, единствено няколко седмици преди анонса на мобилното устройство, той взема решение да размени пластмасовата повърхнина на предния панел с химически закалено стъкло.

В тези времена пластмасата е стандарт и се употребява от няколко години. Но това се оказа напълно незадоволително за Стив Джобс. Неговото решение да употребява закалено стъкло промени мобилната среда и трансформира Gorilla Glass в стандарт за мобилните устройства в целия свят .
Corning
Стъклото Gorilla Glass се създава от компанията Corning, зад тила на която има многогодишна история и която в действителност заслужава огромното име, което направи в областта на произвеждане на профилирано стъкло. Тази компания измисли кухненските съдове Pyrex. Именно тя направи стъклото за основното огледало на телескопа Хъбъл. Corning създаде и люковете и прозорците на галактическата совалка. Компанията Corning е учредена преди повече от 160 години и нейното стъкло е употребявано в лампата на Томас Едисън.

Същата тази именита компания след 2000 година има съществени финансови усложнения и към 2007 година завършва на загуба пет следващи години. Може да се каже, че с помощта на Стив Джобс и големия триумф на iPhone, Corning стартира да осъществя облага.

Компанията доста бързо става известна. През 2008 година iPhone 3G и T-Mobile G1 – първият в света телефон с операционната система Android, притеглят към закаленото стъкло Gorilla Glass вниманието на още повече хора.

През идната година стъклото Gorilla Glass към този момент се употребява и в някои устройства, употребяващи Symbian, като да вземем за пример Samsung i8910 Omnia HD и Nokia X6. Стъклото се употребява и в някои по-опростени устройства, като издълженият LG BL40 New Chocolate и дребният Samsung S3650 Corby. Според докладите на Corning, през 2010 година Gorilla Glass може да се види в над 200 милиона смарт телефона.

В продължение на дълго време характерностите на Gorilla Glass бяха задоволителни за всички. Но новите форм фактори на смарт телефоните и техните по-тънки корпуси доведоха през 2012 година до основаването на Gorilla Glass 2. Това закалено стъкло е с 20% по-тънко от първото потомство GG1, само че има същата издръжливост.

Днес към този момент използваме Gorilla Glass 6, в което химическият състав е напълно различен, като по този метод се реализира още по-добра резистентност към повреди. Стъклото Gorilla Glass 6 бе основано, тъй като имаше рецензии към предходното GG5.

Разбира се, Gorilla Glass не е единственото издръжливо стъкло на пазара. Apple, компанията която оказа помощ на Gorilla Glass да литне в космоса, по-късно бързичко се раздели с нея и считано от iPhone 6 стартира да употребява закалено йонизирано стъкло. Първоначално Apple искаше да употребява сапфирно стъкло, само че компанията която го произвеждаше банкрутира.
Производителите на смарт телефони не обичат да приказват за другите възможности на Gorilla Glass
Една от другите възможности на Gorilla Glass е стъклото Dragontrail, което се използваше в Pixel, както и в някои модели смарт телефони Xperia. Но редица производители, които не употребяват Gorilla Glass, нормално споделят, че употребяват стабилно на надраскване стъкло.

Но и до през днешния ден Gorilla Glass е стандарт. Без него няма да е същото и дано да си напомним какво се случи с горния предпазен пласт на сгъваемия смарт телефон с еластичен екран Galaxy Fold.

Днес Corning работи върху сгъваемо закалено стъкло Gorilla Glass, както и върху негови версии за електронните устройства за носене. Gorilla Glass към този момент се употребява и в някои модели тв приемници. Това е материал, който е доста значим за актуалните технологии, тъй като на всички места към нас може да забележим екрани на екрани.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР