Още през 1981 г. е установено, че дневната светлина поддържа

...
Още през 1981 г. е установено, че дневната светлина поддържа
Коментари Харесай

Опасностите от синята светлина на мобилните технологии

Още през 1981 година е открито, че дневната светлина поддържа биологичния ни часовник в синхрон с околната среда. Времената, в които не е имало електричество и осветяване във всяка къща, не са толкоз далечни. А тогава индивидът е прекарвал тъмната част от денонощието... на мрачно.

Днес вечерите ни са блестящо осветени, което оказва своето въздействие върху биологичния ни часовник и може да докара до редица здравословни проблеми, един от които е нарушаването в съня.

Тук ще обърнем внимание на един съответен тип светлина - синята. През деня тя усъвършенства настроението, подтиква по-бързи реакции и усъвършенства вниманието, само че отрицателните резултати от нея се демонстрират вечер. С напредването на технологиите - мобилните телефони, компютри и енергоспестяващи крушки, в никакъв случай не сме били толкоз мощно изложени на синя светлина.

Известно е, че продължителното излагане на светлина води до намаление на хормона мелатонин, който оказва въздействие на биологичния часовник и има значимо значение за съня. Синята светлина потиска секрецията на този хормон най-силно и променя ритъма на биологичния часовник - така наречен циркаден темп.

LED осветлението също излъчва огромни количества светлина в синия набор. За страдание битката за опазване на околната среда в лицето на икономисването на енергия тук се оказва в спор със здравето ни.

Как да се защитим

На пазара се оферират защитни очила със специфични филтри, които блокират синята светлина. Има и приложения за компютъра и мобилните телефони, които намаляват предаваната от екрана на тези устройства синя светлина.

При опция е добре да използваме приглушени червени светлини, защото те повлияват най-слабо секрецията на мелатонин и биологичния часовник.

Добра концепция е да оставим настрани телефона, компютъра и тв приемника два-три часа преди лягане.

За добър сън, въодушевление и внимание денем е целесъобразно да работим в добре осветени с естествена светлина пространства.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР