Още преди старта на Световната купа по хандбал за мъже

...
Още преди старта на Световната купа по хандбал за мъже
Коментари Харесай

Нигерийското момче с поразяващата лява ръка

Още преди старта на Световната купа по хандбал за мъже във Варна интензивно се заприказва за едно 19-годишно момче от Нигерия, на което предстоеше да се изправи против България.

Фарук Юсуф прикова погледите с поразяваща лява ръка и 65 гола в Лига Европа през сезона за неговия „ Гранолърс “ (Исп). Най-впечатляващи бяха последните две срещи на разменено посещение с любимеца в шампионата „ Фленсбург “ (Гер), в които той вкарва общо 14 попадения, 10 от които в реванша като посетител. Така неговият отбор изненадващо в профил немците, които получиха домакинство на финалната четворка, само че няма да играят в нея.

“Беше необикновено. Мисля, че това е най-хубавият мач в кариерата ми. Сега сме във финалната четворка и считам, че има какво още да дадем “, споделя Юсуф през уеб страницата на Българската федерация по хандбал.

За огромния хандбал го откриват скаути на полския гранд „ Киелце “ по време на Световното състезание за мъже до 18 години през 2019 година в Македония.

“Хората от Полша пристигнаха при мен след един мач и доста бързо подписах контракт “, споделя Фарук.

Впоследствие той е преотстъпен за обиграване в „ Гранолърс “, където към този момент прави възторг.

Роден е в 5-милионния град Сокото, висок 185, тежи 82 кг.

“Започнах да играя хандбал в родния си град. В началото го правех единствено за наслаждение. Но колкото повече научавах за играта и гледах по-възрастните си съотборници, взех решение да се отдам напълно на хандбала и да оставя всичко останало на страни “, декларира Юсуф, чиито брат и сестра също играят хандбал.

Българските национали обаче съумяха значително да обезвредят Фарук Юсуф в мача с Нигерия, извоюван с 23:19. В тази среща младата звезда означи 6 гола.

“Варна ми харесва, само че ми е студено. Времето е друго от това в Испания. Вашият тим е на по-високо равнище от нашия. Имате и няколко опитни играчи. Наистина сте добър тим “, споделя усещания Юсуф.

Нигерия приключи Световната купа във Варна 7-о място, откакто в последния си мач се наложи над Андора с 36:14. Специално за срещата дойде нигерийска делегация водена от Н.Пр. Сафия Ахмад Нуху, дипломат за Румъния и акредитирана за България и Словения. Тя получи знамена с емблемите на Българската и Световната федерации от президента на нашата централа Росен Добрев и от шефа надпревари в IHF – Патрик Стръб.

Малта победи Азербайджан с 31:20 и зае 11-ата позиция. Молдова се наложи над Гватемала с 21:14 и е на 9-о място. Австралия и Англия спорят кой ще бъде 5-ти.

Най-интересните срещи в шампионата занапред предстоят. В 18.15 часа в Двореца на културата и спорта България се изправя против Индия в спор за бронза.

Българско трио ще управлява финала на Световната купа. Съдиите Георги Дойчинов и Юлиан Горецов, както и делегатът Михаил Башев заслужиха доверието на Световната федерация и получиха наряд за мача за купата в шампионата. От 20.30 часа през днешния ден в него един против различен се изправят тимовете на Куба и Кипър.

Регламентът на Световната купа планува състезателите в тимовете да бъдат на възраст сред 16 и 24 години. В съставите могат да бъдат включени и до трима играчи над 24 години.

Всички мачове от шампионата се излъчват на интернет страницата b1b.tv, а множеството срещи може да гледате в каналите на телевизия B1B.BOX. Входът е свободен.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР