Още преди старта на новия отоплителен сезон ще бъде готова

...
Още преди старта на новия отоплителен сезон ще бъде готова
Коментари Харесай

Специално: Доставките по интерконектора е възможно да започнат преди 1 октомври


Още преди старта на новия отоплителен сезон ще бъде подготвена газовата връзка с Гърция и ще влезе в употреба. Това потвърдиха в извънредно изявление за bTV от компанията, която дава отговор за ръководството на интерконектора.

Срокът от 1 октомври ще бъде спазен, а строителят е поел ангажимент сред 10-15 септември интерконекторът да бъде приключен.

“И по-рано ще се оправим. Става въпрос за дребни довършителни действия, които до 1-2 седмици оптимално ще бъдат завършени. 95% от документите към този момент са предадени на ДНСК за приемане на акт 16 “, съобщи изпълнителният шеф на ICGB Теодора Георгиева.

Газопроводът е с потенциал 3 милиарда кубични метра газ, което е равно на потреблението на България. Половината към този момент са резервирани.

„ За октомври – декември допускам, че ще има към 350 млн. куб. метра газ на база на тези резервации – 2,7 млн. ползване дневно. Това е азерският газ, дружно с всички резервации е 4,1 млн., което е към 1/3 от потреблението през зимния интервал “, добави Георгиева.

Синьото гориво в тръбата ще бъде най-вече от Азербайджан, което съществено конкурира съветския газ.

„ В момента е съществено по-евтин, предходната година беше четири пъти по-евтин, в този момент много повече “, добави тя.

Очаква се потребителите у нас да усетят резултата от доставките на азерски газ от 1 октомври.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР