Още преди последните от 12-те момчета и треньора им, заклещени

Още преди последните от 12-те момчета и треньора им, заклещени ...

Два филма за спасителната операция в Тайланд.


Още преди последните от 12-те момчета и треньора им, заклещени в пещера в северен Тайланд да бъдат извадени, Холивуд вече потриваше ръце при мисълта за възможните филми по темата. Екип на студиото Pure Flix, което прави филми на християнска тематика, беше на терен, за да разговаря със спасители и близки на пострадалите с надеждата да получи правата за филмирането на историята.

Снимка 367928

Лосанджелиското студио Ivanhoe Pictures обаче обяви, че тайландското правителство е дало на тях официално разрешение да превърнат спасителната акция в игрален филм. Режисьор ще бъде Джон Чу, чийто последен филм Crazy Rich Asians излиза през август и се очаква да бъде хит. В Тайланд и Азия веднага се появиха съмнения, че филмът ще измести фокуса от тайландските момчета и ще го прехвърли върху международните спасители.

Снимка 367927

Чу побърза да опровергае подобен вариант с пост в Twitter, който твърди, че филмът му няма да бъде концентриран върху бялата раса, а върху красивата история за спасяването на едни човешки същества от други човешки същества.

I refuse to let Hollywood #whitewashout the Thai Cave rescue story! No way. Not on our watch. That won’t happen or we’ll give them hell. There’s a beautiful story abt human beings saving other human beings. So anyone thinking abt the story better approach it right & respectfully.
— Jon M. Chu (@jonmchu) July 11, 2018

Междувременно властите в Тайланд обявиха, че ще превърнат пещерата Там Луанг, в която младежите и треньорът им прекараха 9 дни, в музей. Той ще показва как точно е протекла спасителната операция и ще осигури туристическа атракция в регион, който до момента не е популярен сред посетителите на страната.

Източник: lifestyle.bg