Още преди началото на учебната година в Министерството на образованието

...
Още преди началото на учебната година в Министерството на образованието
Коментари Харесай

Вълчев: Няма отнемане на деца! Това е груба манипулация

Още преди началото на образователната година в Министерството на образованието и науката са постъпвали сигнали за опити да се всее суматоха измежду родители, че има заплаха децата им да бъдат отнети от обществените служби. Това съобщи просветният министър Красимир Вълчев пред bTV.

Той добави, че най-проблемни са тъй наречените „ обособени квартали ” и учебните заведения в тях, а слухът се е разпространявал в обществените мрежи от религиозни лица.

" В Сливен нервността закупи най-големи размери. Предходната седмица имахме проблем във „ Факултета ”, имахме опити в Пловдив, Асеновград, Пазарджик – там, където има централизация на сходни деца ”, съобщи просветителният министър. Красимир Вълчев уточни, че още на втория ден са се върнали в клас към 60% от децата и чака през днешния ден към този момент процентите да са 70, което е междинната посещаемост в тези учебни заведения.

„ Очевидно някой има други цели. Това са хора, които бяха свързани с митингите против несъществуващата Стратегия за детето. Аз не мога да им схвана задачите. Когато се градят тези върху несъществуващи неща – има подозрение и за други цели ”, сподели Вълчев. Министърът на образованието добави, че при крайни случаи няма по какъв начин страната да не реагира, само че избрани групи от хора спекулират с тях. „ Няма лишаване на деца, това е груба неистина, операция, която доближи до такива размери, граничещи с опит да се унищожи просветителната система ”, разяснява просветният министър.

Във връзка с случая в село Яна, където учителка удари с чин дете, министърът разгласи, че МОН вършат следствие по случая. Проверката би трябвало да покаже дали и различен път педагогът е посягал на възпитаници. Той добави, че това е демонстрация за дисциплинарно уволняване. „ Това е неприемливо. Вдигането на чина и неналичието на следваща грижа за детето са двете непрофесионални реакции, за които би трябвало да ѝ бъде търсена отговорност. Аз ще упорствам за по-строго наказване – това е демонстрация за дисциплинарно уволняване ”, разяснява Вълчев.

Статистика сподели, че 8 от 10 деца в столицата са ставали обект на експанзия. По думите на просветния министър, българското учебно заведение не е главният източник на експанзия, а учителите се пробват да я минимизират.

Според Вълчев, с цел да се подобрят резултатите на учениците по математика, би трябвало да се предизвика интерес в децата към предмета отпаднат – не е наложително да отпаднат като тематики. Задачите би трябвало да бъдат малко по-занимателни и на практика, да не се заучават логаритми, които да се ползват в задания ”, уточни Вълчев. Министърът на образованието сподели още, че главните проблеми на учениците по математика са от пети до десети клас.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР