Още преди края на мандата на главния прокурор Иван Гешев

...
Още преди края на мандата на главния прокурор Иван Гешев
Коментари Харесай

Главният прокурор става залог за милиардите от ЕС

Още преди края на мандата на основния прокурор Иван Гешев България би трябвало да е реформирала тази фигура, в случай че желае да получи 13-те милиарда лева безвъзмездни средства по Плана за възобновяване. В плана, който Европейска комисия към този момент преглежда, са набелязани ограничения за повишение на отчетността на основния прокурор и опция той да може да бъде разследван дейно. Лансираните промени не са обвързани с съответни периоди в проекта, изпратен от служебното държавно управление в Брюксел на 15 октомври. Но виталният цикъл на Механизма за възобновяване и резистентност е до 2026 година, т.е. в случай че България няма прогрес по поетите задължения, може да не получи цялата сума. 7-годишният мандат на Гешев изтича през 2027 година

планува да се вкара в обвързване за основния прокурор да отговоря на въпросите, постъпили в хода на публичното разискване на годишния отчет за активността на прокуратурата. В момента този отчет не се подлага на публично разискване, той се внася в Народното събрание, който би трябвало да го утвърди, само че това е на процедура официална процедура.

В документа, пратен в Брюксел, е записано още, че Законът за правосъдната власт ще бъде изменен в частта за пълномощията на основния прокурор и те ще бъдат приведени в сходство с Конституцията.

Друга точка в раздела на проекта, озаглавен " Справедлива България ", е " въвеждане на ефикасен механизъм за търсене на отговорност от основния прокурор и неговите заместници посредством основаване на гаранции за практическа, институционална и йерархическа самостоятелност на следствието против тях ". Тук ограниченията са разказани по-подробно. Като да вземем за пример - регламентация на краткотрайно премахване от служба на основния прокурор и заместниците му при положение на формирано наказателно произвеждане против тях; гарантиране за без значение назначение от Висшия правосъден съвет на висши прокурори и следователи, избрани пъкъл хок на инцидентен принцип, които да проведат разследването; основаване на гаранции за кариерна непоклатимост и самостоятелност на прокурора, разследвал основния, в това число назначението му като върховен съдия след края на процеса. Друга концепция е основният прокурор да не може да надзирава законността и да дава методически инструкции по актовете по следствието против него. Освен това за времето на следствие против основния прокурор и неговите заместници, против проверяващия няма да може да бъде формирано дисциплинарно произвеждане или за дейности по това следствие той няма да носи дисциплинарна отговорност. Също по този начин до момента в който не изтече мандатът на основния прокурор, магистратът, който го проверява, няма да бъде атестиран.

Всички тези ограничения обаче могат да бъдат изпълнени единствено при работещ парламент, който реализира единодушие за съответните законодателни промени. Досега не един път Брюксел е указвал на България, че би трябвало да приключи промяната в прокуратурата. Отчетността и невъзможността за дейно следствие против основния прокурор са проблеми, посочени и от съда в Страсбург в решението по делото " Колеви против България " още през 2009 година и останали неизпълнени и до момента. ГЕРБ пробваха да имитират промяна, създавайки странната фигура на прокурор, който ще работи само да проверява основния. По искане на президента Румен Радев обаче през май.

И ОЩЕ

В проекта се планува въвеждане на правосъден надзор върху постановлението на прокурора за отвод да образува наказателно производство; намаляване на формализма в правосъдната фаза, който води до безпричинно закъснение и неефикасен развой. Друга концепция е потърпевшият от закононарушението и подателя на даден сигнал до прокуратурата да желае ускорение на наказателното произвеждане и преди покачване на обвиняване.

Обещава се и " ефикасна годишна отчетност на следствията и неоправдателните присъди по каузи за корупция ".

ОЧАКВАНИЯ

Не е ясно какъв брой ще продължат договарянията за проекта на България с Европейска комисия.  " В тези договаряния ще се регистрира какъв е напредъкът на нашия проект във връзка с върховенството закона и енергетиката ", изясни наскоро отрасловият вицепремиер Атанас Пеканов в изявление за. Той разяснява, че още през лятото е споделил на парламентарно показаните партии, че върховенството на закона и енергетиката са проблематични сфери. " Тези две тематики не бяха задоволително наранени в проекта, който беше квалифициран от предходните ръководещи, само че във финализираната версия се опитахме да отговорим на упованията. Комисията беше показала проблематичните сфери, без обаче да дава ясни инструкции. Всяка страна би трябвало да може да реши сама кое е реалистично (за постигане) ", акцентира той. Според него във финалния вид на българския проект има задоволително съответни стъпки, които дават отговор на условията на Брюксел за засилване на отчетността и опцията за търсене на отговорност на основния прокурор, ограничения против корупцията, насоки за възстановяване на възлагането на публични  поръчки.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР