Още преди края на годината страната ни може да влезе

...
Още преди края на годината страната ни може да влезе
Коментари Харесай

В Пловдив се провежда икономически форум с фокус върху Западните Балкани

Още преди края на годината страната ни може да влезе в чакалнята на Еврозонатата - вяра за това изрази финансовият министър Владислав Горанов на стопански конгрес в Пловдив. Двудневната среща, на която участват посланици, икономисти и банкери е с фокус върху Западните Балкани. Премиерът Бойко Борисов акцентира, че тази тематика е повдигната още по време на българското председателство. А всички разлики в района, в това число и на тематика история, могат да бъдат решени, защото на Балканите сега има политици с разсъдък и опит.


Пристанища, автомагистрали, жп линии и газопроводи - върху тези значими за района взаимни планове министър председателят Борисов концентрира вниманието на участниците в Пловдивския стопански конгрес.
Бойко Борисов: Новите вложители гледат за какъв брой време тировете прекосяват, минават и стигат до границата. 57 000 автомобила минават на денонощие по Тракия към този момент. Тамън е построихме и тя отесня. Само на КПП-то на Щатите с Мексико има по-голям трафик от нашето с Турция. Това са действителностите. За първи път в историята ни изнасяме повече за Германия, в сравнение с внасяме през последните години.
Борисов акцентира, че чака България и Северна Македония да запазят положителните си съседски взаимоотношения, което ще сътвори и добър бизнес климат. И в този смисъл, разногласията към Гоце Делчев са непотребни.
Бойко Борисов: Tова е един български воин, който е желал, който се е жертвал, който е заложил всичко за свободата на Македония. По същия метод един Че Гевара, който е аржентинец, е отишъл да се бие за свободата на Куба, а по-късно е умрял в трета страна. И вместо тези герои със своята всеотдайност да ни вършат горди всички, да ни сплотяват и да ни вършат по - мощни, стават ябълка на раздора, не мога да ги схвана.
На Балканите сега има политици с разсъдък и опит и ще преодолеем тези компликации, сподели още Борисов. А външният ни министър Екатерина Захариева прикани за смяна в учебниците по история в Северна Македония.
Екатерина Захариева: Докато не престават в техните учебници и образователни материали да има деформиране на истината за общата ни история, за жалост понякога ще пораждат такива напрежения и метода да се реши това напрежение е да кажем истината.
Бойко Борисов прикани Турция и Гърция да намерят рационално решение за находищата на газ в Кипър, тъй като не е добре да се стигне до наказания за Турция.
Бойко Борисов: А и да се дрънчат оръжие в непосредствена непосредственост до нас също не е добре. Надявам се, да го решат по дипломатически канал този проблем, тъй като той става все по-сериозен и най-после може да стане проблем за района. Има опция големи количества газ да се прекарват и през България, и през Турция, и през Гърция, тъй че всички да печелят.
От своя страна финансовият министър Владислав Горанов съобщи, че налозите в страната ни няма да се трансформират, битката със сивия бранш остава главен приоритет, а съгласно предварителни данни за първото тримесечие, стопанската система ни бележи растеж от 4.8 %.
Владислав Горанов: Имаме основанието да считаме, че първичните ни упования за тази година ще бъдат леко надминати. Имаме растеж от 3 % в промишлеността, 3,6 % в услугите; имаме растеж на потреблението, въпреки че от него чакаме повече.
Горанов акцентира, че не вижда спънки България да влезе в механизма ЕРМ2 още преди края на годината. И прикани интервалът с ниски лихви в Европа да бъде употребен оптимално ефективно
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР