Още преди хилядолетия човешката цивилизация е измислила парите като универсален

...
Още преди хилядолетия човешката цивилизация е измислила парите като универсален
Коментари Харесай

9 любопитни заместители на парите по света

Още преди хилядолетия човешката цивилизация е измислила парите като повсеместен измерител на цената на стоките, с цел да облекчи тяхната замяна, както и да послужат за струпване на благосъстояние. За тази цел нормално са служили скъпи метали като златото или среброто, а по-късно и познатите ни хартиени банкноти, с обезпечена от банките и страните избрана стойност.

Но по разнообразни аргументи хората постоянно са употребявали като сурогат на парите и други неща като скъпи кожи, подправки, складови разписки или други артикули и предмети.

За някои от най-странните други възможности на парите, които са се употребявали в предишното, а и до момента, споделя уеб сайтът Gocompare.com.

 Снимка 370401
Източник:

Камъните Раи

Каменните пари на остров Яп, Микронезия се употребяват от 2000 години насам

Камъните Раи (на япски raay), наричани също каменни пари, са огромни каменни дискове, направени от варовик с дупка по средата. Камъните Раи са се дълбали на няколко острови от Микронезия, по-късно се превозвали за потребление като парична единица на остров Яп.

Паричната система на Яп разчита на устната история на собствеността. Тъй като камъните са прекомерно огромни да се реалокират, пазаруването на предмет включва просто съгласяване, че собствеността е била трансферирана. Докато транзакцията се пази в устната история, физическо пренасяне на камъка не е нужно, а притежателят се знае.

Могат да имат разнообразни размери. Най-големите доближават 3,6 m в диаметър, 0,5 m на дебелина и тежат 4 тона

Тези камъни са били, а и към момента се употребяват при редки значими публични взаимоотношения, да вземем за пример брак, заместничество, политически покупко-продажби, съюзи и по-рядко в подмяна за храна.

Всеки камък има своя лична стойност, обвързвана с джука традиция на генезис. Стойността на един камък зависи от неговата история. Например, колкото повече хора са умрели, до момента в който го транспортират, толкоз по-висока е цената му.

 Снимка 370402
Източник:

Чаени плочки

Използвали са се като опция на парите в:Китай, Монголия, Тибет от 19 век до 1935 година.

Стойността им зависи от качеството на чаените листа, както и дистанцията до пазара на първични материали. Изработването им минава през ферментиране, сплескване, сушене и печене.

Чайните плочки се употребяват като пари до преди Втората международна война, когато цената на чая се покачва внезапно в доста региони на Азия.

И в сегашно време мента в някои региони на Тибет и Сибир чаените плочки се употребяват за лекуване на кашлица и простуда. Както и като добавка към хранителния режим при дефицит на задоволително артикули.

 Снимка 370403
Източник:

Парите Canadian Tire

Използват се в Канада от 1958 година до наши дни. Стойността им може да бъде: 5 цента, 10 ц., 25 ц., 50 ц., 1 и 2 $.

Канадската верига за търговия на дребно Canadian Tire, в чийто магазини може да се купят разнообразни артикули - от автомобилни батерии до хокейни стикове, преди повече от половин век почнала да печата лични " банкноти ", с цел да насърчава клиентите си.

С течение на времето тези " пари " се популяризирали надалеч отвън комерсиалната мрежа на " емитента ": с тях може да се заплати сметката в механа или друго заведение да вземем за пример.

 Снимка 370406
Източник:

Сирене Parmigiano-Reggiano

Използва се като сурогат на парите в област Емилия-Романя, Северна Италия от 1953 година до в този момент.

Стойност: 300 евро за пита твърдо сирене " Пармиджано - Реджиано "

Италианската банка Credito Emiliano приема този тип сирене като гаранция за заем.

Тази мярка има за цел да помогне на производителите на сирене в изискванията на криза.

Според слуховете, банката съхранява близо 17 хиляди тона сирене, чиято обща стойност е $187,5 милиона.

Всяка пита има сериен номер, тъй че може да бъде открита, в случай че бъде открадната. Банката издава заеми против сирене със период на погашение 34 месеца.

 Снимка 370408
Източник:

Капачки от бутилки

Като сурогат на пари се употребява в Камерун. Стойност - зависи от печелившата сума.

През 2005 година пивоварна компания в Камерун слага началото на игра, в който има опция да се завоюват награди, които са указани под капачката на бутилката.

Други компании също стартират да провеждат такива промоционални похвати и капачките, даващи някаква материална премия стават доста на брой в ръцете на хората.

Печалбите са разнообразни - от няколко бутилки бира до мобилни телефони и първокласни коли.

Хората даже стартират да употребяват тези капачки като разменна стойност или да заплащат с тях в такси, да вземем за пример.

 Снимка 370428
Източник:

Мидени пари

Археолозите считат, че раковини като изразител на стойност - пари се употребяват още от над 2000 години преди новата епоха по островите и крайбрежието на Тихия океан, както и в Китай. За задачата са се употребявали разнообразни по-рядко срещани мидени черупки или нанизи от тях.

Но такива пари още са в обращение на Соломоновите острови, като има нанизи от раковини, които имат стойност от 1000 $.

На Соломоновите острови, миди постоянно се употребяват за произвеждане на бижута, които по-късно се продават или се употребяват по време на брачни церемонии.

Тъй като с течение на времето нанизите от раковини са станали рядко срещани предмети, тяхната стойност се е нараснала доста.

 Снимка 370411
Източник:

Карти Shire Silver

Въведени са в Ню Хемпшир, Съединени американски щати през 2007 година, работят като парично средство и до в този момент.

Стойността им може да варира според от цената на среброто и златото.

Сребърната карта Shire се създава с малко количество злато или сребро. Размерът на картата е същият като този на елементарна кредитна карта.

Тези карти започнаха да се употребяват като парично средство и приета валута в Ню Хемпшир, само че основателите им настояват, че получават поръчки от цялостен ​​свят.

 Снимка 349573
Източник:

Минути за мобилна връзка

Като еквивалент на парична стойност се употребяват в редица страни като Кения, Нигерия, Египет, Зимбабве, Румъния от 2011 година и до в този момент.

Стойността на разполагаемо количество мобилна услуга се приравнява към цената на закупените артикули в съответствие 1:1.

В някои страни хората употребяват авансово време по мобилен телефон качество на налични пари в брой или като бартер за артикули или услуги.

 Снимка 370412
Източник:

Notgeld

Нотгелдите се употребяват като опция на паричните знаци главно в Германия и Австрия, само че и в Ирландия, Швеция, Белгия и Франция, през интервала 1914 - 1923 година. Цената им е отпечатана върху всяка " банкнота ".

Notgeld са пари, основани при изключителни условия - рецесия, хипер инфлация, от локални управляващи и неправителствени организации в интервала на Първата международна война и няколко години след нейния края.

Поради обстоятелството, че тези парични знаци не са били издадени от централната банка, те не са били законно платежно средство. Независимо от това се трансформират в всекидневно платежно средство за територията, в която са издадени.

Notgeld се изработвали основно под формата на банкноти от хартия или картон. Но от време на време техният материал може да бъде много необикновен - алуминиево фолио, коприна, кожа, дърво. Срещат се такива направени от колоди за карти за игра.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР