Още преди хиляди години хората са използвали животните като оръжия. Всички

...
Още преди хиляди години хората са използвали животните като оръжия.
Всички
Коментари Харесай

Животните, използвани като оръжия

Още преди хиляди години хората са употребявали животните като оръжия.

Всички знаем по какъв начин Ханибал атакува Рим с военни слонове, само че малко хора знаят, че римляните отвръщат с горящи свине, чиято цел е да объркат и подпалят слоновете.

Това е превъзходен образец по какъв начин в далечното минало животните са били употребявани за разнообразни цели от хората. И в този момент е по този начин. Помагат в земеделието, обезпечават ни храна, употребяват се като опитни зайчета в опити и научни проучвания, като човешки оръжия.

По време на Втората международна война английските спецслужби вземат решение, че да изпълнят с експлозив мъртви плъхове и да ги разпилян из Германия е отличен метод да поведат във войната.

Смисълът е в това, германците да се опитат да ги изгорят дружно и по този начин да провокират голяма детонация, която ще има големи последици.

Този проект обаче пропада още първоначално, когато корабът им с мъртвите плъхове е хванат от нацистите през 1941 година

Разбира се, има и други образци за безскрупулната употреба на животни като оръжия. Ето някои от тях:

Съветски кучета камикадзе

През 30 те години на предишния век в Съюз на съветските социалистически републики започват стратегия за образование на кучета, които би трябвало да взривяват противниковите танкове.

Първоначално те били обучавани просто да оставят бомбата под танка и да се завръщат при своите хора. Това естествено се оказало невероятно, тъй като те се завръщали с бомбата. И по този начин те променят ролята на положителният домакински любим, трансформирайки го в куче-камикадзе.

Все отново планът е бил с животни – по какъв начин те могат да създадат разлика сред съвсем идентичните немски и руски танкове. Затова много постоянно те са взривявали неверната цел. А от време на време даже не са можели да изпълнят задачата си – намесвал се е външен фактор, да вземем за пример изстрел от оръжие и кучетата прекомерно уплашени да продължат, се завръщали с неизпълнена задача.

Според отчетите, това се е оказал много добър метод врагът да бъде погубен – по този метод 300 немски танка са разрушени. Извън призмата на пропагандата, обаче планът е цялостен неуспех.

Американски прилепи бомби

През 1942 година зъболекарят Литъл Адамс, ядосан от нападението над Пърл Харбър дава концепцията прилепите да бъдат употребявани като бомби. Дори президента Рузвелт се съгласява.

Взривните устройства са основани от известният химик Луис Физер. Хиляди прилепи биват събрани във особено направено оборудване с формата на бомба.

Равносметката е тази – 10 самолета могат да пренесат по 100 от огромните бомби и по този начин да пуснат на независимост хиляди прилепи с експлозиви по едно и също време. Когато прилепите бъдат пуснати на независимост над Япония ще стартират поредност от пожари и инфраструктурата на най-развитата страна в света е можело да бъде разрушена.

За задачата са определени избран тип прилепи –  Бразилски свободноопашати прилепи.

Те са многочислени, могат да носят тежко и нямат потребност да се хранят по време на хибернация. По-късно, през 1943 година планът попада в ръцете на Военноморските сили, откакто избягали прилепи с експлозиви подпалват база на армията и колата на генерала. По-късно планът е изцяло преустановен.

Ядрени оръжия и пилета

Звучи като смешка, нали? Да, само че в действителност е самата истина. Това било концепция на британците по време на Студената война. Знаем за него повече с помощта на това, че на 1 април 2004 г планът е разкрит.

Той започва през 1957 година и носи наименованието „ Син паун “.

Планът бил да бъдат заровени няколко нуклеарни оръжия в Северна Германия и при положение, че Съюз на съветските социалистически републики реши да нападне да бъдат задействани. Основният проблем се оказала прекомерно студената зима. Няма по какъв начин техниката да работи при толкоз ниски температури.

Най-добрите учени трябвало да разрешат този проблем – по какъв начин електрониката да бъде предпазена от студа. Ето го и отговорът – пилета. Ако в бомбата има пилета с обезпечена храна и вода, те ще могат да произведат нужната топлота, която да държи електрониката в редовност.

Планът е много добър, само че по този начин и не влиза в деяние. Главната причина е вероятността поради нуклеарният гърмеж да пострада техен съдружник.

Повечето сходни планове се провалят. Но има и няколко изключения. Пример е програмата на Военноморските сили на Съединени американски щати за морските бозайници, която работи от 1960 година

Служейки повече от 40 години, делфините са потвърдили, че са най-хубавите военни животни. През годините се разбра какъв брой потребни са те в намирането и маркирането на мини и пазенето на гранични територии.

Котки шпиони

https://www.youtube.com/watch?v=kFAoU3iJnTM

Опитът на Централно разузнавателно управление на САЩ да обучат котки за шпиони бил изцяло несполучлив. Името на плана било „ Звукова котка ”. Стартирал през 60-те години на предишния век. Проектът, който коствал на Централно разузнавателно управление на САЩ 20 млн. $ имал за цел превръщането на котки в подслушващи устройства. Идеята на плана била да се употребяват група от особено подготвени котки, в чиито опашки да се вграждат микрофони, с вградени антени и акумулатори. После неусетно трябвало да пуснат котките до съветското посолство с цел да могат да подслушват посредством тях комунистически длъжностни лица. Възможно е този проект да е можело да просъществува, само че станало нещо непредвидено – още първата изпратена котка била прегазена от такси и по този начин планът бил спрян още преди да е почнал.

Делфините

Делфините също са обект на интерес от военните още от интервала на Студената война. Най-често те са употребявани като шпиони за търсене на подводници и за избавяне на давещи се моряци. Любопитното е, че някои от тях са обучавани да атакуват и убиват противников водолази. Има и други случаи  –  използват се като портативни бомби и сега, в който делфинът е покрай задачата си бомбата се задейства. На този стадий от развиването, военните не могат да се лишат от толкоз значим съдружник и по тази причина са лимитирали използването на делфините в този аспект. Делфините не се въздействат от налягането до 350 м., мъчно се изморяват, понасят ниските морски температури. Но най-важното е, че не могат да бъдат засечени от който и да е радар. Тяхната просветеност ги прави по-лесни за образование, а биолокаторът им разрешава да засичат огромни плавателни съдове.

Тюлени и морски лъвове

Тюлените и морските лъвове също са интелигентни. Едно нещо обаче ги разграничава от делфините – по-агресивни са. В интервенция „ Пустинна стихия “ в Персийския залив (една от най-важните интервенции с присъединяване на морски лъвове), морски лъвове атакували иракски бойни плувци, които залагали мини под водата. Убили четирима иракски водолази, принудили петима да изплуват. В други случаи морските лъвове са обучавани да снимат и откриват непознати обекти или да търсят разнообразни предмети по морското дъно. Използват ги и като защита.

Автор: Божидара Иванова

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР