Още преди два месеца Национална електрическа компания започна да отбива

...
Още преди два месеца Национална електрическа компания започна да отбива
Коментари Харесай

Борисов събра министрите на извънредна среща за кризата с водата в Перник

 Още преди два месеца Национална електрическа компания стартира да отбива водите от водосбора на Белмекен към язовира на Бели Искър. Водата, която се пренасочва е към 500 л/секунда.

Това сподели министърът на стопанската система Емил Караниколов на изключителна среща в Министерски съвет по отношение на рецесията в Перник. 

" Още в понеделник държавното управление ще направи предложение до Столична община да получим единодушие, възмездно, за прекосяване през ВИК сдружението на Столична община до Перник. Ще изградим една тръба от Мало Бучино към Перник, през която да минават 700 000 куб. м/месец ", добави министърът на стопанската система. 

" Срокът за осъществяване е сред 35-45 дни. Очакваме да се дадат предложения, в които ще е ясно до какъв брой време ще бъдат построени помпите. Ако в сряда всичко е готово, започваме монтажни дейности ", добави Караниколов.  

" Ще работим 24 часа, ще има и нощен труд. Към момента водата в бент. Студена може да покрие към 2 месеца. Надявам се да стартира по-сериозно снеготопене и да влезе повече вода, само че не можем да разчитаме единствено на природата. Цената на водата в Перник няма да бъде увеличавана или променяна ", заключи той.  

" Ще се ремонтира пречиствателната ни станция. Решението, което ще се вземе през днешния ден, ще успокои жителите ", сподели кметът на Перник.  

" Водоснабдяването в София няма да бъде наранено. Имаме задоволително запаси и просто ще бъдат употребявани нашите системи ", добави Йорданка Фандъкова.

" Подкрепяме решението, което са предложили специалистите. Водите от водосбора на Белмекен ще бъдат преведени към Перник. Ангажираме се в незабавен порядък да изпълним всички процедури ", сподели още министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова. 

" Трасето от Мало Бучино към Перник ще бъде 13,5 км. Задължително ще се построи помпена станция. Стойността на плана е до 25 млн. лева Към момента, единственото нещо, което би трябвало да създадем е да минем през Общински съвет. Имаме подготвеност да стартираме незабавно ", добави още Караниколов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР