Още преди да изтече разрешителното за строеж на Златен век

...
Още преди да изтече разрешителното за строеж на Златен век
Коментари Харесай

Твърдение за Артекс: Не искали да обсъждат Златен век, защото политиците са с тях

Още преди да изтече разрешителното за градеж на " Златен век " към ноември 2017 година, пробвах да се свържа с " Артекс " и да изиска среща, само че получил отговор, че е безпредметно, тъй като " политиците са с тях ". Това съобщи един от представителите на Инициативен комитет " Лозенец " - организацията, която се опълчи на законността на плана „ Златен век “ в столичния квартал " Лозенец ", реализиран от нашумялата със покупко-продажбите за жилищата на Цветан Цветанов, Цецка Цачева и Вежди Рашидов строителна компания " Артекс ".
По думите на Башур става въпрос за младия проектант Мирянов (част от управлението на " Артекс " ) и декларираното го има документално, защото водели огромна преписка. " Аз съм член на ГЕРБ. От година и половина съм извънредно отчаян от метода, по който се демонстрира прогнилият бизнес и политическият модел ", сподели Башур и добави, че Мирянов и обществено е казвал, " че и Фандъкова, и Здравков са с тях и утвърждават плана ".
Общинският консултант и също част от Инициативен комитет " Лозенец " Войслав Тодоров укори ДНСК, че едвам на шестата инспекция строителняит контрол е схванал, че строителят, вложителят и надзорът са еднакъв човек (бел.ред. - на 29 март ръководителят на ДНС арх. Иван Несторов сподели, че това са разнообразни по име компании, само че зад тях стои един от притежателите на " Артекс " - арх. Весела Мирянова). По думите на Тодоров това демонстрира, че инспекциите на ДНСК са тотално официални и целят легализиране на един противозаконен градеж , като общинският консултант дефинира за неуместно ДНСК да се оправдава със съда с думите: " Как по този начин те желаят съдът да ги задължи да си свършат работата? ". Той настоя арх. Иван Несторов да си подаде оставката, както и зам.-регионалният министър Валентин Йовев (бел. ред. - Йовев праща тълкувателно писмо до Столична община, съгласно което разрешителното на " Артекс " е валидно). Йовев заблуди вложителя, ДНС и основния проектант на София, че разрешителното е годно до 2020 година, което не е по този начин, акцентира Тодоров.
Всички повтаряха, че разрешителното е годно по силата на поправката " Артекс " (бел. ред. - от 25 януари, 2017 година в Закона за устройство на територията, съгласно която строителни разрешителни за първа и второкласен обекти важат 10 години, а не 5, както беше дотогава) до абсурда с жилищата, когато стана ясно, че ще лъсне лобизмът и трансформираха версията си, само че истината е, че разрешителното е изтекло и това беше доказано от основния проектант на София Здравко Здравков, отчасти и от Несторов, който сподели, че не може да спори с основния проектант, продължи общинският консултант. А Башур добави, че има двоен стандарт, тъй като прилежащата на " Златен век " постройка имала надградена тераса, само че ДНСК я разрушили цялата.
Третият от членовете на Инициативен комитет " Лозенец " и някогашен зам.-кмет на регион " Младост " Никола Вапцаров заяви, че е имал среща с омбудсмана Мая Манолова, която е удостоверила правотата на жителите и е дала обещание подпомагане за среща с районния министър Петя Аврамова. Манолова даже дала обещание да пристигна на идващия митинг в Лозенец – от 18:30 часа на 3 април (сряда), като мотото на митинга ще е против институционалното изтощение и корупцията в страната особено в строителния бранш.
Искания на Инициативен комитет " Лозенец "

1. Иван Несторов и Валентин Йовев да подадат оставки, тъй като би трябвало да реализират надзор по проблема, само че година и половина потвърждават, че не могат да го вършат независимо.
2. Да спре строителството и да се унищожи нелегално застроеното, след което да се преработи планът съгласно Общия организационен проект (ОУП). Войслав Тодоров посочи, че нелегално е всичко издигнато след приключване на разрешителното за градеж. По думите му, към приключването му т.е. ноември, 2017 година, обекът е бил на кота нула т.е. на равнище ров.
3. Среща с районния министър Петя Аврамова, от която да изискат тълкувателно мнение дали поправката " Артекс " има ретроактивно деяние (важи със задна дата).
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР