Още преди 6 месеца предвидих, че ще се стигне до

...
Още преди 6 месеца предвидих, че ще се стигне до
Коментари Харесай

Мехмед Дикме: Ножът е опрял до кокала, производителите ни търпят щетите от войната в Украйна

" Още преди 6 месеца предвидих, че ще се стигне до тези митинги, в случай че държавното управление не взема подобаващите ограничения. Демонстрациите са изцяло основателни предвид на това, че проблемите им не се вземат решение. Ножът е опрял до кокала - с днешната цена на пшеницата от 430 лева за каране на пристанище във Варна или в Бургас, всеки аграрни производител губи към  30-40 лева на декар ", заяви бившият министър на земеделието Мехмед Дикме в ефира на " Денят ON AIR ".

По думите му е можело да не се стигне до митингите, в случай че България беше поискала финансиране от Европейски Съюз, с цел да може да подтиква българските производители да изнасят зърното си на по-ниска себестойност.

" Европейска комисия отпусна 16 млн. лева - това са толкоз смешни пари. Секторът генерира Брутният вътрешен продукт в страната в границите на 6-7 милиарда лева Дори не виждам по какъв начин биха могли да бъдат разпределени ", безапелационен бе той. 

Според госта " Украйна води война, само че зърнопроизводители ѝ съумяха да изнесат огромно количество пшеница, олио и слънчоглед от страната си на висока цена ". 

" Сринаха международните борсови цени, сринаха европейския пазар, а българските производители не можеха да изнасят. В момента те търпят вредите от войната ", безапелационен бе някогашният аграрни министър. 

Пред Bulgaria ON AIR Дикме предвижда, че " казусът ще се задълбочи с идването на новата годишна продукция ".

" В сегашния миг има към 2,5 млн. тона зърно в хамбарите в страната ", установи той, като добави, че се е стигнало до казуса поради непоследователната политика за бранша и неналичието на съответни ограничения, които да подкрепят земеделците.

По отношение на опасенията, че влизащата у нас украинска продукция е с ниско качество, гостът разяснява, че  " никой не може да каже дали продуктите са създадени с субстанции, които не са неразрешени за потребление в Европейски Съюз ".

Във връзка с терзанията на производителите във връзка с цените за водоснабдяването, Дикме заключи, че " разноските, осъществявани от " Напоителни системи ", могат да бъдат направени за сметка на Министерството на земеделието. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР