Още преди 3 години са открити нарушения на спецпрокурориПроверяват 50

...
Още преди 3 години са открити нарушения на спецпрокурориПроверяват 50
Коментари Харесай

И.ф. главният прокурор обеща пред Пленума на ВСС: Казусът „Осемте джуджета“ ще бъде разследван докрай

Още преди 3 години са открити нарушавания на спецпрокурори
Проверяват 50 каузи против хора от властта

" Казусът " Осемте джуджета " е извънредно грозна, груба и безпардонна приложимост на Специализираната прокуратура. Тя е била употребена за почистване на персонални сметки и лишаване на бизнеси. Прокуратурата би трябвало да премине през този рубеж и да продължи напред ". Това съобщи през днешния ден изпълняващият функционалността основен прокурор Борислав Сарафов, който бе изслушан на многочасово съвещание на Пленума на Висшия правосъден съвет (ВСС).

Сарафов даде обещание обективно и цялостно следствие на случая с ангажимента, че той персонално е заинтересуван от това, тъй като самият той е бил забъркан от  „ оперативното майсторство “ на Гешев и в общественото пространство са били пуснати негови фотоси с основния воин от аферата някогашният следовател Петьо Петров-Еврото.

„ Дълги години работя в правосъдната система и познавам следователя господин Петров, само че в никакъв случай не сме били другари, тъй като имаме друга ценностна система. С него съм се държал като с противопехотна мина, на която напълно деликатно би трябвало да й се отвие взривателя. Защото той беше извънредно непосредствен другар с основния прокурор Иван Гешев, с който и аз преди имах такива връзки. Тези фотоси бяха направени, когато Гешев ме предложения да се срещнем в „ Осемте джуджета “ и аз отидох там, придружаван от брачната половинка ми и дребния ми наследник. Г-н Гешев не пристигна на срещата, само че по тази причина пък се появиха тези фотоси, когато се трансформираха нашите връзки “, описа Сарафов.

" Изясняването на „ Осемте джуджета “ е основен залог за бъдещото обикновено действие на прокуратурата. Аз ще направя всичко, с цел да се обясни всичко по легален метод, в това число за активизиране на наказателна отговорност против забърканите лица ", разгласи и.ф. основен прокурор. Той описа за инспекцията отпреди 3 години на прокурора от Върховна касационна прокуратура Марио Василев, който преди месеци се е пенсионирал, само че още тогава е разкрил голям брой данни за осъществени закононарушения от спецпрокурори, като най-фрапиращите от тях са свързани с връщането на конфискувани материални доказателства – пари и злато, на хора, от които не са били изземвани, а против някакви хвърчащи бележки за благосъстоятелност и доверително бранене.

Според краткотрайния основен прокурор Любена Павлова – някогашната жена на Петьо Еврото, също е взела участие в тези закононарушения и е неуместно изказванието й, че не познава Гешев. " Те са в плътна колаборация. Той ѝ обезпечава наказателна цялост, а тя от своя страна е впрегната като оръжие, с цел да бъдат окаляни неговите съперници ", сподели Сарафов. Според него е срамно, че Любена и до момента е с полицейска защита по предписание на прокуратурата.

Пред Висш съдебен съвет Сарафов приказва още, че е наредил инспекция по хода на над 50 висящи досъдебни производства против висши представители на властта от 2020 година насам. Ако те са били държани с месеци „ на трупчета “, наблюдаващите прокурорите ще бъдат дадени на Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет за санкции, а сътрудниците им, които съзнателно си водят следствията, ще бъдат препоръчани за премия.

Пленумът на Висш съдебен съвет реши единомислещо
Спряха процедурата за избор на основен прокурор 
Чака се решение на Конституционен съд



Заседанието на Пленума на Висш съдебен съвет беше предавано онлайн.

Пленумът на Висшият правосъден съвет спря процедурата за избор на нов основен прокурор до произнасянето на Конституционния съд. Решението беше взето единомислещо от присъстващите 18 членове на съвета.

Както писа „ Труд news ”, на 27 юни Конституционният съд позволи настояването на някогашния основен прокурор Иван Гешев за оповестяване за противоконституционни измененията в Наказателно-процесуален кодекс и Закона за правосъдната власт, част от които са свързани с нужното болшинство за избор и освобождение на основен прокурор. С влезлите в действие ремонти то беше понижено от 17 на 13 гласа.

Процедурата беше открита на 22 юни, макар че още тогава в Пленума имаше гласове против старта й. Миналата седмица депутати от управленията на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи приканиха съвета да спре процедурата в декларация, която беше подкрепена и от правната комисия в Народното събрание. Около едни час лиши на членовете на Висш съдебен съвет да разискват въпроса  дали декларацията е била напън на законодателната власт по отношение на правосъдната, само че без да стигнат до отговор.  
Борислав Сарафов: Не се багра от механизма за следствие
Жребий на следващия ден за първия съдия-прокурор 



„ Поведението на Иван Гешев се промени тогава, когато разбра, че политическите сили ще одобряват механизма за следствие на основния прокурор. Всъщност в обсега на този механизъм попадна не той, а моят личност. Не знам дали той се е страхувал, само че аз не се багра да бъда проверяван и разследван, тъй като нищо не съм направил. Сигналите против мен бяха инициирани от него, тъй като си разреших да изрека обществено, че „ Царят е гол “. Това сподели през днешния ден пред сътрудниците си от Висш съдебен съвет и.ф. основният прокурор Борислав Сарафов.

Утре за първи път на инцидентен принцип ще бъде определен един от 22-та съдии, дали единодушието да влязат в листата като евентуални проверяващи на основния прокурор. Първата кореспонденция е по материали за имотното положение на Борислав Сарафов и негови роднини. Кандидатурата на този арбитър, който бъде избран от жребия, ще бъде импортирана в Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, която да го назначи за прокурор, с цел да стартира инспекцията на Сарафов. Съдебните кадровици обаче могат да откажат да сторят това, преди Конституционният съд да се произнесъл дали механизмът за следствие на основния прокурор не опонира на Конституцията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР