Още по време на предизборната си кампания американският президент Доналд

...
Още по време на предизборната си кампания американският президент Доналд
Коментари Харесай

Пасиансът на Тръмп се нарежда

Още по време на предизборната си акция американският президент Доналд Тръмп даде обещание да сложи на нови основи комерсиалните връзки на Съединени американски щати, само че мнозина посрещнаха думите му със песимизъм. Когато той предприе действителни стъпки, влизайки даже в спор с всички по-големи стопански сътрудници на Съединените щати, дейностите му провокираха ужас и катастрофични прогнози. По всичко проличава, че тактиката му е била вярно определена и тя към този момент стартира да дава плодове.

Първият знак, че пасиансът на Тръмп се подрежда, пристигна още на 25 юли, когато след посещаване на ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер във Вашингтон бе реализирано съглашение за преустановяване на огъня от двете страни на Атлантика и за отсрочване на наказателните цени, до момента в който вървят комерсиалните договаряния сред Съединените щати и Европейския съюз.

Истинският пробив обаче пристигна на различен фронт - на 27 август Съединените щати и Мексико подписаха съглашение, проправящо пътя към премахването на в този момент съществуващо Северноамериканско съглашение за свободна търговия, известно като НАФТА, на което Тръмп от от дълго време бе вдигнал мерника. Той разгласи, че новият контракт ще се назовава Американско-канадско комерсиално съглашение, с което се поставя завършек на името НАФТА. "Името НАФТА не се свързваше с нищо хубаво, защото Съединените щати бяха неприятно ощетени от НАФТА ", написа Тръмп в Туитър. Според него новият контракт ще е по-добър и за двете страни.

Новото съглашение ще има период от 16 години и ще бъде ревизирано на всеки шест години - каквато алтернатива при НАФТА липсваше, заяви американският непрекъснат търговски представител Робърт Лайтхайзър. Лайтхайзър разясни и че договорът, който би трябвало да бъде утвърден от Конгреса, не планува таван върху вноса на леки коли от Мексико, само че резервира към този момент въведените мита върху стоманата и алуминия. Сделката ще изисква 75% от съставните елементи на колите да бъдат създадени в така наречен район НАФТА, което е повече спрямо досегашното условие от 62.5 %. Сделката ще изисква също по този начин 40-45% от автомобилното наличие да бъде създадено от служащи, печелещи минимум 16 $ на час.

Канада, която е третата страна по НАФТА, обаче не взе присъединяване в тази фаза на договарянията, изчаквайки Съединените щати и Мексико да изяснят различията си. В обръщението си след сключването на договорката с Мексико Тръмп съобщи, че се надява Канада да се включи в договарянията за ново комерсиално съглашение, само че загатна, че е подготвен да продължи даже в случай че това не се случи. Той още веднъж заплаши северната съседка на Съединени американски щати с нови цени върху вноса на нейни коли, в случай че до края на седмицата не се стигне до договорка. Представители на Белия дом обаче обявиха, че задачата на двустранното съглашение с Мексико не е да се окаже напън върху Отава. Това не е част от преговорната ни тактика - в идеалния случай Канада ще взе участие, в случай че ли не - ще уведомим Конгреса за двустранното комерсиално съглашение с Мексико, заяви представител на администрацията.

Мексиканският президент Енрике Пеня Нието пък прикани канадския министър председател Джъстин Трюдо да подписа тристранно съглашение със Съединените щати и Мексико в най-близко време. И дали поради мексиканските апели, или поради заканите на Тръмп и на първо място заради надвисналата вероятност от изпадане в изолираност Отава сподели признаци на омекване. Канадският министър на външните работи Кристия Фрийланд, която е основният договарящ на Канада по северноамериканското комерсиално съглашение, прекъсна европейската си обиколка и анулира визитата си в Украйна, където я чакаха с неспокойствие поради украинските й корени, с цел да отиде във Вашингтон и да продължи договарянията, които другояче се водят от една година.

Що се отнася до Европа, директно преди мексиканския пробив на Тръмп стана известно, че Вашингтон оказва напън върху Европейския съюз да форсира комерсиалните договаряния, стартирани след срещата през юли сред Тръмп и Юнкер.

Посланичката на Германия в Съединените щати Емили Хабер заяви, че още на първото съвещание на основаната след срещата работна група американските представители са оказвали напън "за доста краткосрочни резултати ". Тя съобщи, че представителите на Евросъюза ще имат потребност от явен мандат, с цел да се придвижат напред и да бъде подписано съглашение преди изборите за Европейски парламент през май 2019-а. Американски представител също удостовери, че Вашингтон е изискал договарянията да бъдат ускорени, само че не уточни точна дата.

Въпреки основанията за оптимизъм при решаването на комерсиалните разногласия с по-близките политически другари на Съединените щати остава основният конфликт - този с Китай. Едновременно с оповестението на американско-мексиканската договорка Китай внесе недоволство в Световната комерсиална организация против последния пакет от мита, наложени му от Съединените щати на 23 август. Пекин публично изиска осъществяване на съвещания за разрешаване на зародилия спор сред двете страни и това слага началото на 60-дневен интервал за Китай и Съединените щати да проведат диалози.

Независимо от развоя им множеството специалисти считат, че бърз прогрес не може да се чака. Това, което значително отличава комерсиалните разногласия сред Вашингтон и американските и европейските му сътрудници, от една страна, и сред Вашингтон и Пекин, от друга, е, че за Съединените щати не е задоволително коригирането на разликите в комерсиалния баланс - те упорстват за структурни промени от китайска страна, засягащи отбраната на интелектуалната благосъстоятелност и прехвърлянето на технологии.

Икономисти от банка "Ай Ен Джи " споделиха пред американски медии, че "що се отнася до Китай и Азия, договорката с Мексико не взема решение нищо ". Въпреки това обаче съглашението укрепва американските позиции за твърда игра против Китай. В момента американската администрация не демонстрира забележим интерес да договаря с Китай и евентуално това няма да се промени, до момента в който Пекин не предложи основни промени по въпросите, засягащи интелектуалната благосъстоятелност и технологиите. Така че въпреки и индиректно, съглашението с Мексико ще се отрази и на основната икономическа борба на Тръмп.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР