Още по тематаЗлатната река потича към общините догодина17 фев 2007

Още по тематаЗлатната река потича към общините догодина17 фев 2007 ...

"Погубената България" - репресиите срещу елита преди 9-ти.


Още по тематаЗлатната река потича към общините догодина17 фев 2007 14:18На книжния пазар у нас вече може да бъде намерена книгата "Погубената България" -  продължение на изследването "Бивши хора“ на авторите Вили Лилков и Христо Христов, посветено на съдбата на стопанския, политическия, военния и интелектуалния елит на България след 9 септември 1944 г.

"В тази нова книга изследваме регионалните архиви на ДС за 10 големи града, влязохме в регионалните архивите и репресиите срещу неполитическия елит, което остана незабелязан като съдба в последните години", каза Вили Лилков в студиото на "България сутрин".

"Докато работихме имахме образци на хора, запазили човешкия си образ в месомелачката на тоталитаризма. Например Иван Сираков е минал през 4 лагера, включително Белене, защото е бил син на фабрикант", разказа Христов пред Bulgaria ON AIR.

"Една част регионалните архиви са почистени, други са запазени, съществуват различни документи – от записки, до групови дела. В някои случаи говорим за това, че репресията се е прехвърлила върху децата, наследниците на потърпевшите от режима, които са се разбягали и не са получили шанс за пълноценна изява", коментира Лилков.

Той допълни: "Това са хора, които са градили, дарявали са, били са пример за бедни и слаби, много неща ме шокираха, докато четях документите".

В книгата са включили и неизвестни Сталински процеси, водени в България. Това са били групови процеси - срещу инженери, унищожен е целият елит на пожарната ни безопасност, на оръжейната индустрия, колежански процес. От данните, до които авторите са успели да получат достъп, става ясно още защо страната ни скъсва дипломатическите си отношения със САЩ.

"До началото на 1989 години много от наследниците са живели в мълчание, но са запазили човешките си лица", обясни още Христо Христов.

Голяма част от габровските индустриалци са живеели във фабриките си, за да близко до работата, до работниците. Масово са давали 13 и 14 заплата на работниците си, даде за пример Лилков.

 
По публикацията работи: Анисия Иванова

Източник: dnes.bg