Още по тематаРосен Желязков: Инвестициите в 5G мрежи трябва да

Още по тематаРосен Желязков: Инвестициите в 5G мрежи трябва да ...

Започва освобождаването на честоти за изграждането на 5G мрежи.


Още по тематаРосен Желязков: Инвестициите в 5G мрежи трябва да се насърчаватС еврофинансиране ще се изградят 5G коридори по транспортните трасетаГрафика на деня: Къде вече се усеща въздействието на 5G
Освобождава се радиочестотен спектър за да започне изграждането на 5G мрежи. Това реши правителството и за целта прие промени в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър, съобщи пресцентърът на Министерския съвет.

След решението на министрите ще се се създават условия за предприемане на действия от Комисията за регулиране на съобщенията да организира дейността по предоставяне на операторите радиочестотен спектър в обхват 700 MHz и радиочестотна лента 24.25-27.5 GHz, необходими за изграждане на 5G мрежи.

Операторите трябва да осигурят висока скорост на обмен на данни при пълно покритие на страната по територия, а не само по население.

Направените изменения са в съответствие с Националната пътна карта за изпълнение на задълженията на България и на решение на Европейския парламент и на Съвета от 17 май 2017 г. за използването на радиочестотна лента 470-790 MHz в Съюза, информираха от правителствения пресцентър.

Източник: investor.bg