Още по темата31.08.2018 / 10:47Трагикомедия в община Варна, но хората

...
Още по темата31.08.2018 / 10:47Трагикомедия в община Варна, но хората
Коментари Харесай

Тема на „Петел“: Община Варна не прие позицията на Мая Манолова за ползването на ЧСИ, длъжниците да се готвят

Още по темата31.08.2018 / 10:47Трагикомедия в община Варна, само че хората си патят! След изявления в „ Петел “ кметството праща известия на длъжници. Но ЧСИ към този момент прибрал парите 30.08.2018 / 09:17Тема с продължение в „ Петел “: Община Варна + ЧСИ = Една чудесна композиция! Но за кого?17.08.2018 / 14:27Четете в „ Петел “: Скандалът с Община Варна се разраства, компании и хора описват за запори от ЧСИ без предизвестие

фотография „ Петел “

Община Варна ще продължи практиката си да употребява частни правосъдни реализатори (ЧСИ) за събирането на отговорности от жителите си. „ За страдание, не съумях да убедя кмета Иван Портних и неговия екип, че това е неточен и непочтителен метод да си уреждат връзките с варненци “, призна омбудсмана на републиката Мая Манолова.

Както „ Петел “ писа преди време, доста жители са възмутени от тази процедура, която съществува и в други локални управляващи у нас. Някои от тях подадоха и писмени сигнали до омбудсмана, вследствие на което Манолова излезе с позиция, че практиката е порочна и че обществените отговорности на общините е обикновено да се събират от обществени реализатори, а не от частни, които начисляват спомагателни суми за „ услугите “ си (както публично се назовава тяхната дейност).

„ Всички сме наясно какво коства на един жители срещата с частен правосъден реализатор “, разяснява Мая Манолова през днешния ден още веднъж във Варна. Тя е изпратила позицията си до локалната власт, в която акцентира, че естественото отношение на общината е в случай че би трябвало няколко пъти да уведоми длъжниците си, преди да премине към запор на сметки. Както демонстрираха десетки сигнали на жители до „ Петел “, в някои случаи суми са им отнемани от ЧСИ без въобще да са получили известие, че са наказани. В един от случаите варненец описа по какъв начин уведомлението на общината за дължими налози е пристигнало откакто парите са били платени на частен реализатор, несъмнено, дружно с всичко останало, което няма нищо общо със задължението към локалната хазна.

„ Не почтено общината да се отнася по този начин към жителите. Варна не е единствения образец, за жалост се събират по този метод налози, такси, даже и санкции за паркиране “, добави Мая Манолова пред „ Петел “. Тя беше безапелационна, че в случай че практиката не бъде прекъсната, единственият път е да се промени законодателството и общините да се задължат да употребяват частни правосъдни реализатори за събиране на отговорности едвам когато се изчерпят всички други благоприятни условия.

Омбудсманът разяснява и споделените от жители обвинявания, че потреблението на ЧСИ от общината е просто скица за корупция. „ Не мога да си разреша да обмислям по въпроса в тази повърхност. Но разбирам, за какво съществуват такива подозрения. Става въпрос за големи суми, които се събират от частните правосъдни реализатори и когато става въпрос за един, двама или трима във Варна, изборът им е обикновено да повдига такива въпроси “, сподели Мая Манолова.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР