Още по темата21.04.2019 / 23:45Хитринки как да сварим яйцата, без

...
Още по темата21.04.2019 / 23:45Хитринки как да сварим яйцата, без
Коментари Харесай

Ето няколко красиви и лесни начина за боядисване на яйца

Още по темата21.04.2019 / 23:45Хитринки по какъв начин да сварим яйцата, без да се напукат

kulinarno.bg

Направете яйца-бойци за Великден с виртуозна визия и без доста старания.

Боядисаните яйца по традиция участват на великденската софра, а красиво направените перашки (единствената дума в България, която значи боядисано великденско яйце и се употребява единствено в северозападния диалект) са горделивост за майстора и домакина, който е съумял да блесне пред познати с виртуозна декорация на черупчестия кокоши артикул. Времето, с което разполагаме да се суетим над изписването на яйцата е съперник на желанието ни те да станат в действителност красиви, по тази причина ние от  kulinarno.bg  ще ви помогнем с няколко оферти за бърз и гръмък метод да се справите с този проблем.





1. Листенце и дамски чорап.  Това е техника, остаряла като дамските чорапи, майтапят се хора, които от години вършат яйцата си по този метод. Излезте в градината или зад блока. Съберете си листенца от билки и растения, които ви харесват, вземете също и няколко стръка от острата елементарна трева. Разнообразете с разнообразни форми на листата, величина и типове. Тук ви би трябвало фикция.



След това разтворете боите във вода съгласно напътствията на опаковката. Вземете скъсани дамски чорапи и конец. Тук ще ви издам защо служат острите елементарни тревички. Когато ги поставите перпендикулярно върху яйчената черупка, те образуват признака на Великден – кръст. Крайният резултат е страховит. Взимате всяко от сварените яйца, поставяте компактно определеното листенце да легне върху черупката му (можете да намокрите листото, с цел да се залепи още по-хубаво) и по-късно увивате в чорапа, като стягате мощно. Връзвате с конец чорапа за яйцето доста плътно, режете остатъка от чорапа, който ще употребявате за други яйца и потапяте яйцето в боята за известно време. После вадите с лъжица, режете чорапа, отстранявате листото и намазвате яйцето с пропит в олио памук, с цел да блесне. Гарантирано няма да имате два идентични боеца, а бялата дрънкулка върху черупката ще носи доза автентичност и пролетно въодушевление.



2. Листата от лук основават неповторим мраморен резултат.  Да – за този трик ви трябват люспи от остарял лук и познатите към този момент дамски чорапи и чорапогащи. Накъсвате листенцата на неправилни части върху вестник, а сварените яйца намокряте. После отъркалвате яйцето в люспите, тъй че част от тях да полепнат неравномерно по черупката. Увивате плътно в чорапа, завръзвате с конец, отрязвате ненужната част от дрехата и потапяте в разтворената във вода багра. Изчакайте да хване хубаво, а когато развържете чорапа, ще установите, че в ъгълчетата си люспите са пуснали кафеникави отенъци, а в средата им боята е хванала по-малко, в сравнение с в откритите елементи на яйцето. Получават се неравномерни килийки с друга степен на колоритност. Така ще имате всяко яйце в един цвят, само че всеки цвят с десетки нюанси, които ще придават красива пъстрота на елементарния дюс. Не забравяйте за памучето с олио като крайна щриха.



3. Боя върху салфетка.  Това е обичаният ми детски трик за боядисване на яйца, с който си играехме в часовете по трудово образование в началното учебно заведение около Великден. Толкова е елементарно и красиво. Трябва боята да е разтворена в тройно по-малко вода от предписаното количество на опаковката. Взимате една салфетка, разпростирате я на две през средата и покапвате от няколко бои по едно и също време върху нея по този начин, че да се напои щедро. Не се тормозете, че цветовете се смесват, това ще направи още по-шарен крайния резултат. Увивате яйцето в напоената салфетка, прититискате я хубаво към черупката с ръце и оставяте встрани за половин час. След това махате салфетката (може и с домакинска хартия) и ще видите какъв брой елегантен резултат има този способ. Памуче с олио за край – и готово. Едно с едно няма да има идентични. Тук единствено би трябвало да внимавате да не прекалите с тъмните цветове, тъй като бойците ще станат прекомерно черни. Можете също непосредствено да напоявате хартията с жълто и върху него да капете от останалите краски с пипета или чаена лъжичка.



4. Боядисване на яйца с восък.  За задачата ви е нужна свещ. Имате два разновидността – да я запалите и да рисувате с восъка, който капе от нея върху черупката на авансово сварените яйца или пък да чертаете върху кокошите артикули с по-мека свещ, като натискате. Така можете да създадете флорални орнаменти, български претекстове, надписи или цели картини. След това пуснете яйцето в разтворената багра и изчакайте крайния резултат. На местата, където е нанесен восък, боята ще хване едва или въобще няма да хване. Така ще остане светлата рисунка върху главния цвят. И още веднъж – обтриване с олио за искра като завършек на вапцането.

5. Течни кристали и лепенки за яйца постоянно избавят обстановката.  Ако не желаете и тази година яйцата ви да са дюсно шарени, на пазара се продават така наречен течни кристали. След варене яйцата се потапят в тях, а кристалът разгражда черупката неравномерно. След това вапцате в разтворена багра. Получава се мраморен резултат с изключително хубав искра. Добре е да знаете обаче, че кристалите вършат кората по-мека, тъй че от тези перашки няма да излязат положителни бойци. Затова просто боядисайте няколко яйца по обичайния метод и налепете върху тях декорация от ваденки, които се продават при боите. Фантазията ви ще докара до лесна и ефектна черупчеста красота.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТСПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ съдебна експертиза ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР