Още по темата17.08.2018 / 14:27Четете в Петел“: Скандалът с Община

...
Още по темата17.08.2018 / 14:27Четете в Петел“: Скандалът с Община
Коментари Харесай

Тема с продължение в „Петел“: Община Варна + ЧСИ = Една чудесна комбинация! Но за кого?

Още по темата17.08.2018 / 14:27Четете в „ Петел “: Скандалът с Община Варна се разраства, компании и хора описват за запори от ЧСИ без предизвестие 14.08.2018 / 15:19Мая Манолова с чудовищни разкрития за община Варна и други градове! Наели са частни бирници, изземвали парцели без знанието на хората

Община Варна работи с всички частни правосъдни реализатори, които са съгласни да събират отговорности. Освен това там са явно удовлетворени от това съдействие, в което омбудсмана на Република България видя сериозен проблем, а доста жители одобряват за непочтено и нарушаващо техните права на данъкоплатци.

Както „ Петел “ писа по-рано този месец, в редакцията ни постъпиха недоволства от жители и компании, които се оказали изненадващо със запорирани сметки. Причината – дейности на частни правосъдни реализатори, които събират суми в интерес на дирекция „ Местни налози “ в общината.

В един от случаите, компания е получила информация от Община Варна, че не дължи такива. После се оказало, че въпреки всичко има сума, която не е платена. Вместо да потърси по естествен път сдружението, общината трансферирала случая на частен правосъден реализатор. Това основало поредност от неудобства за компанията – не финансови, защото сумата е незначителна за опциите ѝ. Въпросът е в това, че сдружението внезапно е третирано като извършител, без да има каквато и опция да реагира.

За тези български предприемачи, които държат на престижа си и на безупречната си известност в служебните си връзки, това си е доста сериозен проблем. Защо? Защото с изключение на работата им, която обезпечава прехранване на доста хора, те се пробват да трансформират примитивната и извънредно неверна социална визия у нас, че щом някои има бизнес, той безусловно е лъжец.

Уви, дейностите на частните правосъдни реализатори и локалната власт във Варна са такива, че обезсмислят напъните да се поддържат изрядни връзки с бюджета. Оказваш се наказан и със запор преди да си схванал за какво...

„ Петел “ изпрати няколко въпроса до управлението на Община Варна в тази връзка. Те бяха следните:

1. Колко са случаите, в които Община Варна употребява услугите на частни правосъдни реализатори и каква е повода за това?

2. Защо жителите не са известени, че отговорностите им се събират по този метод и научават за това едвам откакто им се запорират сметки?

3. Как Община Варна дефинира с кой съответен частен правосъден реализатор да работи – посредством конкурс или по различен метод?

4. Какъв е механизма и размера на възнаграждение на услугите на частните правосъдни реализатори от страна на общината?

 

Публикуваме без редакторска интервенция отговорът, който получихме десетина дни по-късно от локалната власт в морския град:

„ Задължените лица, против които Община Варна образува изпълнително произвеждане, са с просрочени отговорности за предишни години, които неколкократно са били уведомявани да ги заплатят. През 2016 година още един път са изпратени спомагателни уведомления, с изключение на наложителните годишни известия, а през 2017 година - два пъти - надлежно през август и декември. Относно информациите, че са отнемани парцели за неплатени отговорности, изрично към днешна дата няма изнесено на обществена обмен недвижимо имущество на длъжници за неплатени отговорности. Община Варна работи с всички частни правосъдни реализатори, които са съгласни да събират отговорности.

Общината е освободена от такси за формиране на делата и не заплаща услугите на частните правосъдни реализатори. В резултат на подхванатите ограничения за събиране, непостъпили в хазната заплащания от налози, открити от одит при започване на 2015 година в размер на 67 000 000 лева, към днешна дата са намалели съвсем на половина. Наблюдава се и засилено заплащане на настоящите обвързване като процентната събираемост по отношение на годишния залог от 65-57 % се е повишил на 83-84% за миналата година, заяви Николай Бонев, шеф на дирекция " Местни налози “.

Оставяме мненията на тази позиция на нашите читатели.

Ще си позволим единствено да кажем, че от отговора излиза, че общината не прави никакъв асортимент на частните правосъдни реализатори, а просто ги е оставила да събират... какво, както и колкото съумеят, а по какъв начин ще го вършат – е, това си е тяхна работа. Дали това е вярното отношение на една община към жителите ѝ?

Ще напомним и какво сподели омбудсмана Мая Манолова, която първа повдигна тематиката, по този мотив:

„ Аз не желая да затруднявам общините да си събират отговорностите. Въпросът е, че всеки жител би трябвало да бъде доста ясно осведомен за това какво дължи на Общината. Да му бъде даден рационален период, в който той непринудено да се издължи, а не да бъде пращан непосредствено на частен правосъден реализатор, който му начислява голям брой спомагателни такси и запорира сметки. Не е почтено по отношение на варненци, да се обогатяват двама-трима частни правосъдни реализатори за сметка на популацията на Варна ” .

Явно общината, която релативно скоро разшири щата на дирекция „ Местни налози “ с спомагателен брой адвокати, е наясно по какъв начин да употребява закона, с цел да усили постъпленията в бюджета си.

Дали е инцидентно, че частните правосъдни реализатори имат изгода от това?

Дали е премината границата на положителните връзки с бизнеса, който в последна сметка кара Варна да съществува като град?

Тези въпроси са прекомерно тежки, с цел да им дадем ние отговор. За първия има институции, които може би би трябвало да се вгледат във въпросните връзки. За втория – той е по-скоро честен и отговорът му би трябвало да бъде даден от жителите. Особено от пострадалите.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР