Още по темата14.08.2018 / 15:19Мая Манолова с чудовищни разкрития за

...
Още по темата14.08.2018 / 15:19Мая Манолова с чудовищни разкрития за
Коментари Харесай

Четете в „Петел“: Скандалът с Община Варна се разраства, фирми и хора разказват за запори от ЧСИ без предупреждение

Още по темата14.08.2018 / 15:19Мая Манолова с чудовищни разкрития за община Варна и други градове! Наели са частни бирници, изземвали парцели без знанието на хората
Възможно ли е да си наказан без даже да знаеш и без да имаш какъвто и да е късмет да се защитиш? Възможно ли е без каквото и известяван да ти запорират пари от банковата сметка и да те оставят да се чудиш за какво е станало по този начин? Възможно ли е всичко това да се прави прикрито, без пояснение и за наложителната за една обществена институция гласност?

Да, допустимо. Доказателство за това дават взаимните дейности на Община Варна и частен правосъден реализатор.

Преди дни във Варна омбудсмана Мая Манолова повдигна завесата на една много порочна процедура – общината в морския град употребява услугите на частни правосъдни реализатори, вместо обществените реализатори, с цел да събират вземания от жители, неплатили локалните си налози. Така на процедура може да ти разгласят парцела за обмен, без даже да си схванал за това, стана ясно от думите на публичния бранител.

„ Аз не желая да затруднявам общините да си събират отговорностите. Въпросът е, че всеки жител би трябвало да бъде доста ясно осведомен за това какво дължи на Общината. Да му бъде даден рационален период, в който той непринудено да се издължи, а не да бъде пращан непосредствено на частен правосъден реализатор, който му начислява голям брой спомагателни такси и запорира сметки “, изясни Мая Манолова.

Потърпевш от тази скица на работа на локалната власт във Варна се свърза с „ Петел “ и даде някои значими детайлности по своя съответен случай. Той е тъкмо подобен – в един миг компанията на предприемача се оказва със сума, която липса от сметката ѝ, за която никой няма пояснение или информация къде е отишла. Налага се да се прави инспекция и по този начин се оказва, че е запорирана от частен правосъден реализатор. Причината – неплатен налог за парцел.

Собственикът на компанията сподели, че дължимите средства са малко и не въздействат нито на неговия бюджет, нито пък на бюджета на общината. За няколкостотин лв., които той може да заплати във всеки миг, той се оказва надали не огромен извършител, та общината да употребява и частен правосъден реализатор.

Бизнесменът, който пожела да остане неизвестен, зададе и няколко въпроса, на които Община Варна е извънредно време да отговори.

Първо, за какво въобще би трябвало да употребява частни правосъдни реализатори?

Второ, какъв брой ѝ коства това, респективно – какъв брой коства на варненските жители?

Трето, по какъв начин е определен съответния частен правосъден реализатор – с конкурс може би?

Може би най-важният въпрос обаче си остава за какво общината избира да работи без бистрота и без да осведоми жителите и компаниите. Така тя сама ги трансформира в извършители, без да им даде късмет да бъдат изрядни.

Дали взаимните акции на общината и частните правосъдни реализатори във Варна са всеобща процедура? Това, надяваме се, занапред към този момент ще се разплита. След като Мая Манолова заприказва за тази процедура, се появяват и още сигнали до „ Петел “ за нея. Ето какво ни написа наша читателка:

„ С мен и брачната половинка ми се случи същото. За благополучие без да бъде обявяван парцел за обмен. Беше запорирана сметката на брачната половинка ми, без някой да ни уведоми за каквото и да било. Чак след запора, когато се заинтересувахме защо иде тирада, разбрахме защо е. Платихме всичко на съдия-изпълнителя още предния месец, само че към момента не е вдигнат запора, платените към този момент налози също не са отразени в нито една държавна инстанция, община, кметство, данъчно или изчислителен център. Отговора беше: Има софтуерно време. Ако се заведе групов иск ще се включим! “

„ Петел “ към този момент е изпратил публично запитване до Община Варна и чакаме отговорът на въпросите да хвърли повече светлина върху това, което се случва в града. Защото варненци имат право да знаят, даже и властта да се пробва да ги държи на мрачно, до момента в който към този момент стане късно.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР