Още по темата08.07.2019 / 20:14Шофьорските курсове може да поскъпнат с

...
Още по темата08.07.2019 / 20:14Шофьорските курсове може да поскъпнат с
Коментари Харесай

СБА за поскъпването на курсовете за шофьори: Не са нужни повече часове кормуване, трябва по-строг контрол на инструктурите

Още по темата08.07.2019 / 20:14Шофьорските курсове може да нарастнат с 300 лв.

Съюзът на българските автомобилисти изрично не поддържа драстичното  нарастване на броя на часовете в курсовете за подготовка на  водачи.Увеличението на броя на часовете не е подкрепено с актуална  статистика за увеличение броя на ПТП, породени от новообучени водачи. Това се споделя позиция на СБА. 

От съюза на автомобилистите допълват:

Проведена анкета измежду преподавателите инструктори от СБА демонстрира, че може да се планува нарастване на часовете по процедура, само че с не повече  от 5 часа. За същото образование в Европейски Съюз са планувани приблизително  22-25 часа. Не трябва с сигурност да се оправдаваме и да вършим върхове по часове за  образование, вместо да увеличим качеството, както и да търсим отговорност  от всеки инструктор и всяка школа.

Друг главен проблем, който остава непокътнат, е самият изпит за придобиване на удостоверение за ръководство на МПС. Тук е значимо да изтъкнем, че както и да е обучаван един курсист, изпитът е решаващият етап, след който той получава шофьорска брошура. В това отношение е много по-важен контролът върху самите изпити и вярната преценка на изпитващите, а не броят часове, през които курсистът се е подготвял за 
изпита.

От името на СБА бих желал да поддържа нарастване на часовете по процедура, само че не с повече от 5 часа, както и потребление на симулатори за обучение, само че не повече от 4 часа. Часовете по доктрина могат да се намалят с 1/3 и да се откри опция за онлайн образование по доктрина. Трябва задължително да се разгласява успеваемостта на всеки инструктор и школа, като ПТП на техни курсисти. В самото образование и изпит би трябвало по-малко да се намесва страната.

Обучението за водачи на МПС би могло да нараства, само че не по този метод. Трябва повече независимост на инструктора, в това число да преценя колко учебни часа са нужни за добра практическа подготовка в зависимост от качествата на обучаемия. В някои от страните, където има много добра безопасност на пътя няма наложително образование, а безценен и непробиваем за купуване изпит.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР