Още по темата04.02.2019 / 12:23Meтpo бe глoбeнa c 15 милиoнa

...
Още по темата04.02.2019 / 12:23Meтpo бe глoбeнa c 15 милиoнa
Коментари Харесай

Cъдът oтмeни peĸopднaтa глoбa oт 15 милиoнa лeвa, нaлoжeнa нa Meтpo

Още по темата04.02.2019 / 12:23 " Meтpo " бe глoбeнa c 15 милиoнa лeвa oт KЗK cлeд жaлбa нa " Лидл "

money.bg

Васил Шушков

Административен съд - София-област е отменил санкцията от съвсем 15 милиона лв., наложена на " Метро Кеш енд Кери България " от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) при започване на февруари месец т.г.

Антимонополният орган глоби немската верига по тъжба на " Лидл България " поради неразрешена сравнителна реклама и послания, които дискредитират репутацията на търговски съперник. Става въпрос за рекламна акция на " Метро " от 2018 година с главен слоган " Не сменяй усета, смени магазина. При нас италианската седмица е през цялата година. Метро. Имаме го ".

Според " Лидл " " един от главните детайли, с които българските консуматори на бързооборотни артикули трайно разпознават и припознават " Лидл ", са точно " тематичните седмици ", като цитира проучвания от 2015, 2016 и 2017 година. А Комисията одобри мнението на веригата.

Съдът обаче е на друго мнение . И след разбор на доказателствата излиза с решение, че Комисията погрешно е приложила закона и е направила неточна преценка на доказателствата.

Съдебният състав с ръководител Георги Николов счита, че Комисията погрешно е решила, че рекламната акция на " Метро " попада в категорията на сравнителната реглама.

" Тематичните седмици " не са признак.

" За да доближи до извода, че процесните рекламни похвати могат да бъдат квалифицирани като сравнителна реклама, Комисията е приела, че т.н.р. " тематични седмици " са характерен и присъщ индивидуализиращ белег само на " ЛИДЛ ". Именно заради по този начин възприетото, Комисия за защита на конкуренцията е приела реализираната рекламна акция на " МЕТРО ", като сравнителна реклама по смисъла на член 34 алинея 1 от Закон за защита на конкуренцията.

Съдът обаче смята, че посоченият и общопризнат от Комисия за защита на конкуренцията признак не може да бъде общопризнат като неповторим за " ЛИДЛ ". В съответният случай не са налице дефинираните в оспореното решение отличителни характерности даващи съображение да се одобри, че тематичните седмици са неповторими и присъщи само за рекламните акции на " ЛИДЛ ", написа в решението.

Съдът счита още, че провежданите от " Лидл " рекламни акции под формата на " тематични седмици " не могат да се характеризират с признака " изключителност ".

Съставът постановява още, че в обсъжданите рекламни послания не се съдържа дискредитираща или опетняваща информация, защото в тях не би могъл да се разпознава съперник. " Нещо повече, не са открити в хода производството компроментиращи, осмиващи, погрешни или голословни изказвания в цитираните клипове във връзка с съответен участник на пазара ", написа още в решението.

Пълното решение може да намерите тук.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР