Още по темата Защо има смисъл да рециклирате Системата за

...
Още по темата Защо има смисъл да рециклирате Системата за
Коментари Харесай

Британски ресторанти се включват в борбата срещу изхвърлянето на храна

Още по тематиката
Защо има смисъл да рециклирате

Системата за преправка на боклуци в София работи, въпреки и към момента мъчно и с бутане. За да създава повече смисъл и пари, би трябвало да вземат участие повече хора
1 дек 2017
Евродепутатите гласоподаваха за повече преработване и по-малко изхвърляне на храна
от Дневник,14 мар 2017 Изхвърлянето на храна стартира от ден на ден да се възприема като неетично в един свят, в който гладът продължава да е сериозен проблем. Също по този начин това не е и природосъобразно, защото силата и водата, нужни за развъждане, депозиране и превозване, са похабени на вятъра.

Това е и повода Дъглас Макмастър да отвори в Брайтън първия английски ресторант с нулев отпадък, споделя Reuters. Заведението е част от наклонността за появяването на от ден на ден места, които се стремят да понижат изхвърлянето на храна на фона на милионите хора, които не се хранят задоволително. " Възприемаме нулевия отпадък като липса на кошче ", изяснява Макмастър.

Той зарежда артикули от локални ферми, заобикаля пакетирането и пробва да постави всичко в чинията, в това число субпродуктите. Остатъците и неядливите елементи като яйчени черупки и кости се трансформират в компост, който се предава на фермерите.

Социално отговорно ползване

Някои готвачи като Джейми Оливър употребяват звездния си статут, с цел да концентрират вниманието върху казуса и да лобират за нови регулации. Други отварят специфични заведения за хранене, които трансформират отпадъците в ястия.

В световен мащаб една трета от цялата създадена храна се изхвърля всяка година по данни на Организацията за издръжка и земеделие на Организация на обединените нации. Спасяването на парченце от това би било задоволително, с цел да нахрани тези 815 млн. души, които си лягат гладни всяка нощ, и може да помогне за посрещането на потребностите на възходящото международно население, което ще доближи 9.8 милиарда до 2050 година

Много готвачи са упреквани, че изхвърлят храна в кухните си. Туристическият и ресторантьорският бранш съставляват съвсем 10% от храната, изхвърляна от магазини и консуматори във Англия всяка година. Но от ден на ден готвачи се причисляват към бизнесмени и иноватори, работещи за намирането на решение на казуса. Те са подкрепяни от обществено виновни консуматори, които поддържат задачата на Организация на обединените нации за понижаване на половина на изхвърляната храна на равнище продажба и консумация до 2030 година

Ползи за бизнеса

Днес заведения за хранене, хотели и кетъринг услуги пробват да понижат това, което поставят в кошчето. Според Лиз Гудуин от World Resources Institute доста от тях са водени от разбирането, че ограничението на боклука е положително за бизнеса.

Изследване от 2017 година демонстрира, че намаляването на изхвърляната храна покачва приходите и намалява разноските. В резултат няколко огромни вериги като KFC са се заели с ограничението на боклука в идващите години. Но Гудуин твърди, че до момента в който бизнесът се заема с казуса, семействата изостават от наклонността, макар че създават над 70% от всички боклуци след прибирането на реколтата. Все отново тя се надява, че готвачите ще дадат позитивен образец с дейностите си.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР