Още по темата: Закъсала болница пръска луди пари за юристи

...
Още по темата: Закъсала болница пръска луди пари за юристи
Коментари Харесай

Община Пловдив стана хранилка за юристи

Още по тематиката: Закъсала болница пръска луди пари за адвокати

Общо 39 адвокати са назначени в общинската администрация, с цел да се произнасят по преписките на жители, да приготвят решения, които се взимат от локалната власт, и да се явяват в съда по разнообразни разногласия. За значимите каузи обаче локалната власт е наела още трима външни юристи, които получават надалеч повече пари от щатните. И макар армията от адвокати преписките постоянно се бавят, а Общината постоянно губи в съда.

Според написаното в Община Пловдив на щат се водят 683,5 чиновници. Сред тях дипломираните прависти заемат следните длъжности - седем юрисконсулти, двама старши юрисконсулти, 26 основни юрисконсулти, трима шефове на дирекции и един шеф на отдел. На цивилен контракт от парите на данъкоплатците се заплаща за услугите на юристите Емилия Петрова, Евелина Божикова и Йордан Дамбулов.

Най-тесни са връзките с администрацията на Емилия Петрова. Тя върви ръка за ръка с кмета Иван Тотев още от времето, когато той управляваше регион „ Източен ”. През годините, в които Тотев дърпа конците в Пловдив, дамата е обслужвала още Общинската болница „ Св. Пантелеймон ”, УМБАЛ „ Пловдив ” и някои от регионите.

На въпрос на „ Марица ” кое постанова при толкоз доста адвокати да се наемат външни юристи, от Община Пловдив дадоха отговор, че заради големия размер от административни процедури и преписки използването на външни експерти е неотложно. " Служителите не са в положение да обзет целия размер от работа. С цел ефикасна отбрана на ползите на общината и Общинския съвет са подписани контракти с висококвалифицирани юристи с неоспорим опит по общинското право, които извършват задания, предоставени от страна на управлението. Те подкрепят активността на Общинския съвет с устни и писмени правни съвещания в региона на комерсиално, гражданско, облигационно, вещно, трудово и административно право ", изясняват от администрацията.

Проблемът е, че щатните адвокати в Община Пловдив в действителност нямат

подготовка и опит да покрият значимите каузи. Повечето от тях получават сред 700 - 900 лв.. В същото време на юрист Емилия Петрова се плащаха 2400 лв. на месец с Данък добавена стойност през 2015 година Сега от Общината отхвърлят да назоват хонорара, тъй като бил в областта на " персоналните данни ".

Юристите в общината са разграничени на няколко екипа. Административноправната дирекция се оглавява от Илиан Иванов. Специалистите в нея съветват кмета, секретаря и заместниците по всички съществени наредби и заповеди. Собствен екип от адвокати имаше и някогашният зам.-кмет инж. Димитър Кацарски. Сега те оказват помощ на неговия правоприемник с сектор строителство и общинска благосъстоятелност инж. Йордан Калев.

Дирекцията " Обществени поръчки " също си има щатни адвокати.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР