Още по темата Задължителен списък Предложения за книги от различни

...
Още по темата Задължителен списък Предложения за книги от различни
Коментари Харесай

Среща на титаните


Още по тематиката
Задължителен лист

Предложения за книги от разнообразни жанрове, които да прочетете през летните месеци
22 юни 2018
Лятна програмна скица

Забавления у дома през топлите дни
22 юни 2018 В Лондон

Световните столици са мощен привлекателен център освен с главните си градски атракции, само че и с опцията човек да се срещне на четири очи с някои от кумирите си в изкуството. Силно предложение в тази посока е първата ретроспектива на испанския талант Пабло Пикасо в лондонската изложба Tate Modern . " Пикасо 1932 – обич, популярност, покруса " е заглавието на експозицията, която наблюдава в елементи най-динамичната година в живота на родения в Малага актьор, която критиците назовават " годината на чудесата в живота на Пикасо ".

На 25 октомври 1931 година художникът чества своя 50-годишен празник, а единствено осем месеца по-късно, на 16 юни 1932 година, открива първата си огромна галерия в галерията Georges Petit, в сърцето на обичания му Париж. 225 картини, 7 статуи и 6 илюстровани книги – размахът на Пикасо смазва конкуренцията и изумява колекционерите му. Париж е в краката на Пикасо, а неговото сърце е в ръцете на тогавашната му спътница – Мари-Терез Валтер. Три нейни портрета се демонстрират за пръв път в Лондон дружно с картината му " Годината на чудесата ". Ретроспективата на Пикасо е доста бездънен и съкровен взор в най-интересната година от живота му.

В Tate Modern до 9 септември

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

Разтърсваща и персонална среща с друга изключителна фигура от артистичния свят е изложбата в лондонския музей " Виктория и Албърт " . На фокус е мексиканската художничка Фрида Кало, а експозицията " Фрида Кало – д а се създадеш " е взор върху селекция от персоналните й движимости, дрешник и дневници. Кураторите на " Виктория и Албърт " дават късмет на феновете й да надникнат в интимния свят на Фрида с помощта на показания за пръв път отвън рамките на родината й Мексико живописен дрешник, който Диего Ривера заключва за 50 години след гибелта й. Сред скъпите и любопитни акценти в експозицията, която демонстрира находките от фамилния им дом в Мексико, е рисуваният на ръка корсет на Фрида, изкуствения й крайник, бижута, облекла, персонални писма и дневници, изпълнени с рисунки и поетични самопризнания.

Във " Виктория и Албърт " до 4 ноември

Лондон очебийно е дестинацията, която изненадва с най-силни и стойностни арт оферти за летния сезон и измежду тях се подрежда плуващата статуя на Кристо – " Мастаба " . 7506 варела в кралските цветове – алено, бяло и синьо, ще плуват в изкуственото езеро Сърпентайн, ситуирано зад двореца " Кенсингтън ". Успоредно с това до 9 септември лондонската изложба " Сърпентайн " демонстрира изложбата " Кристо и Жан-Клод – Варели и Мастаба 1958 - 2018 ", която включва рисунки, скулптори и фотоси от живота на артистичната двойка.

Езеро Сърпентайн и изложба " Сърпентайн " до 9 септември

Н а мода

Модата и загадъчният свят към нея са акцент в три забавни изложения през лятото. Нюйоркският музей " Метрополитън " предлага забавна среща на мода и вяра с експозицията " Божествени тела " , в която участват и доста краткотрайно предоставени експонати от Ватикана. До 8 октомври посетителите ще усетят динамичния и изпълнен с хубост флирт на модата с религията.

Много по-силно и вдъхновяващо е обожанието, което починалият фешън дизайнер Азедин Алая признава, че усеща към божествената природа и нейното проявяване – дамата. Изложбата в лондонския музей на дизайна " Азедин Алая – моделиерът " , която продължава до 10 октомври, е първата ретроспектива в Англия, отдадена на гения в модата.

Илюстрация
Увеличаване
Смаляване

За пръв път в независима галерия е проследен геният на стилния холандски тандем Виктор и Ролф. Центърът за модерно изкуство в Ротердам показва изложбата " Виктор и Ролф – 25 години в модата " до 30 септември. Любимците на Тилда Суинтън и Роушин Мърфи изненадват и с любопитна сбирка с облекла за кукли, която е главен акцент в ретроспективата.

На фокус

Холандският фотограф Антон Корбин , любим на Depeche Mode и U2, открива галерия в Хамбург. Фотографската експозиция " Живите и мъртвите " е селекция от най-хубавото от архивите му и демонстрира фрагменти от концерти на Joy Division, Depeche Mode, Rolling Stones и Том Уейтс.

Вкусно

Исландският актьор Олафур Елиасон и сестра му Виктория, която е фамозен готвач, трансформират забавна локация в Рейкявик в работещ единствено през лятото ресторант. Soe Kitchen ще предлага вкусни специалитети от 11 август до 31 октомври в Marshall House в исландската столица. Храна, джаз и лирика е мотото на забавната арт самодейност на брат и сестра Елиасон.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР